Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Drožomanija v preboldski knjižnici

V torek, 10. aprila 2018, je v Občinski knjižnici Prebold potekala nadvse zanimiva in poučna predstavitev knjige z naslovom Drožomanija. Predstavila jo je avtorica Anita Šumer, pogovor z njo pa je vodil njen mož Sašo Šumer.

 

»S to knjigo želim obuditi pozabljeni način priprave pekovskih izdelkov in pokazati, da takšna peka ni noben bavbav, temveč jo je mogoče lepo vključiti v današnji ritem življenja. Zaradi fermentacije so tako pripravljeni izdelki lažje prebavljivi, bolj hranljivi, dlje časa obstojni, okusnejši ... Ta peka pa je tudi družinski projekt, saj sem začela zaradi moža, ki tudi zdaj sam z navdušenjem peče in mi pomaga pri izvajanju delavnic,« je pojasnila avtorica. 

 

Drožomanija je na 304 straneh prva in najobsežnejša slovenska knjiga o peki z drožmi, edinstvena pa je tudi, ker v njej najdete tudi ideje za kuho z drožmi. Zelo primerna je za začetnike, ki so se z drožmi začeli spogledovati, prav tako pa bodo nad njo navdušeni tudi »mojstri« peke z drožmi. Knjiga vsebuje 45 preprostih vsakdanjih in prazničnih receptov, ki temeljijo na slovenski živilsko-kulturni dediščini. Zajema poglavja Od žita do droži, Vaš prvi, SOS za droži, beležke za vaše recepte, urnike peke in še in še.

 

Anita kruh in druge dobrote z drožmi pripravlja že od leta 2013. V svetu je postala znana, ko je svoje dobrote oktobra 2016 začela deliti na Instagramu – razgrabili so jo tako domači kot tuji mediji. Po dobrem letu in pol ima več kot 60.300 sledilcev z vsega sveta. Njene fotografije so delili znani Martha Stewart, Tina Maze, slovenska veleposlaništva po svetu in številni drugi. Njeni kratki filmčki imajo več kot 35 milijonov ogledov. Na domačih tleh pa skorajda ni revije, ki ne bi pisala o Aniti in njeni strasti.

Besedilo: Anita Šumer
Fotografije: Darko Naraglav

Oglejte si tudi