Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Gong in tibetanske sklede s Tajano Vrbnjak

V torek, 27. februarja 2018, sta v Občinski knjižnici Prebold potekala predavanje in zvočna kopel z naslovom Zvok gonga in tibetanskih skled prinaša harmonijo. Skozi gong terapijo in meditacijo nas je popeljala Tajana Vrbnjak.

Zvočna kopel je zvočna meditacija, ki se izvaja z gongom in drugimi glasbenimi inštrumenti, kot so tibetanske sklede, peščene palice, »oceanski« in šamanski boben, školjka … Pri izvajanju zvočnih kopeli se uporablja planetarne gonge, ki se imenujejo po planetu, na frekvenco katerega so uglašeni, stari pa so več kot šest tisoč let. Ob udarjanju se proizvajajo toni in podtoni, ki so povezani z vsemi planeti našega osončja.

Pri izvajanju zvočne kopeli je Tajana Vrbnjak uporabila gonga Kiron in Maitreya. Med igranjem na gong in izvabljanjem zvokov iz preostalih glasbenih inštrumentov je prepevala mantre, kar moč zvoka še dodatno okrepi.


Gong ima moč transformacije in sledi poti zlatega reza. Z gongom ustvarimo sveti prostor, odpiramo srce in spreminjamo svojo zavest. Udeleženci se ob njegovih zvokih osvobajajo strahu, se povezujejo s svojimi občutji in doživijo stanje blaženosti. Gong ustvari brezčasni prostor in okrepi posameznikovo vizijo.

Besedilo: Tajana Vrbnjak
Fotografije: Darko Naraglav, Ivan Lipičnik

Oglejte si tudi