Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Gorniška odprava na Aconcaguo, najvišji vrh Južne Amerike

 V torek, 16. januarja 2017, je v Občinski knjižnici Prebold v sodelovanju s Planinskim društvom Prebold potekalo zanimivo predavanje o gorniški odpravi na Aconcaguo (6962 m), najvišji vrh Južne Amerike. Tja sta nas v sliki, besedi in ob glasbeni podlagi popeljala Danijel Žagar iz Alpinističnega odseka Celje - Matica in Dejan Kuserbanj iz Alpinističnega odseka Kamnik.

 

»Ljudje imamo različne cilje v življenju. Nekomu je cilj priti na Triglav, drugemu pa na najvišji vrh Južne Amerike,« sta gosta začela predavanje. Obiskovalci so spoznali vtise z njune oprave, katere poseben čar je bil tudi ta, da sta vse podrobnosti načrtovala sama, brez turistične agencije. Pot sta začela na letališču v Benetkah, nato sta prispela do Madrida, od tam pa do Santiaga v Čilu in naprej z avtobusom do Argentine.


Ogledala sta si mesto Mendoza v Argentini, opravila prvo »aklimatizacijo« na tisoč metrov visokem vrhu Cerro de la Gloria, nekaj dni pozneje preživela dan v vasi Los Penitentes. In končno – skozi sonce, sneg, veter, prah – vrh Aconcague. Bilo je minus 21 stopinj Celzija. Mraz, jasnina, rahel veter. Občutek zmagoslavja in zadovoljstva obenem … Toda to še ni bilo vse na odpravi. Navdušena sta bila tudi nad Mostom Inkov, kjer so vrelci tople vode. Nekaj dni sta preživela v Mendozi, kjer sta si ogledala muzeje, opazovala in poslušala ulične plesalce in glasbenike. Iz Argentine sta se odpravila v Santiago, ki ju je očaral z mogočnimi zgradbami, urejeno okolico in parki ter javnim prometom. Ustavila sta se še v mestu Valparaiso, ki je znano po pisanih hišah, in v mestu Vina del Mar z najlepšo in najpopularnejšo plažo v državi. »Bilo je lepo, misli pa so že usmerjene k drugim ciljem,« sta sklenila alpinista.

 Besedilo: Danijel Žagar
Fotografije: Darko Naraglav, Ivan Lipičnik, Danijel Žagar

Oglejte si tudi