Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

HUMOR JE RESNA STVAR – doktor Fig in prešerno razpoloženje na srečanju študijsko bralnega druženja v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

četrtek, 1. februarja 2018

Zakaj smo izbrali smrt umetnika za praznik, večkrat sprašujejo. Nismo izbrali smrti, izbrali smo dediščino, ki nam jo je zapustil. Z dnevom smrti se delo loči od umetnika in zaživi samostojno življenje, podaljša umetnikovo življenje po smrti.

Podajali smo si spomin, ki so ga zapisali mnogi poznavalci Franceta Prešerna, njegovega časa in dela. Janko Kos: »Noben literat ni v celoti popoln, razen Prešeren, zoper njegovega duha ne bi mogel reči nič kritičnega.« Igor Grdina: »Prešeren je pesniški genij, ki nas spremlja od rojstva do smrti. Časi se spreminjajo, njegovo delo pa ostaja čvrsta skala neminljive lepote v razpenjenem morju minevanja.«

Zakaj smo vsi tako resni, kadar pripovedujemo Prešernove pesmi ali pa pripovedujemo o njem, je menda nekje vprašal otrok. Tudi hecno in žgečkljivo je nekje v njegovem življenju in med verzi. Le najti je treba.

Marca 2018 se nam lahko pridružite tudi vi. Pridite v četrtek, 1. 3. 2018, ob 16. uri v Medobčinsko splošno knjižnico Žalec.

Irena Štusej

Oglejte si tudi