Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

ZAKLJUČNA PRIREDITEV SAVINJČANI BEREMO 2017/2018

ponedeljek, 14. maj 2018

V ponedeljek, 14. maja 2018, je bilo v dvorani Doma II. slovenskega tabora Žalec zaključno druženje bralcev v projektu Savinjčani beremo 2017/2018. Projekt branja starejših zajema bralce šestih občin Spodnje Savinjske doline (Braslovče, Polzela, Prebold, Vransko, Tabor in Žalec). Letos je bilo v projekt včlanjenih 307 bralcev, kar precej presega lansko število včlanjenih, ko smo zabeležili desetletnico skupnega branja. Bralci so lahko izbirali z obsežnega seznama domačih in tujih avtorjev, ki je objavljen na domačih straneh knjižnice www.zal.sik.si.

Na zaključno prireditev so bili vabljeni vsi, ki so bili včlanjeni v projekt. Kot bralci in kot posebej vabljeni pa so bili prisotni župani štirih občin (Prebold, Vransko, Polzela in Žalec), nekateri podžupani, predstavniki javnih zavodov iz vseh šestih občin, predstavniki sponzorjev in drugi vabljeni. Uvodoma je zbrane pozdravila Jolanda Železnik, direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec, ki je z izbranimi besedami povezovala zaključno dogajanje. Irena Štusej, zadolžena za projekt, je zbrane nagovorila z zgodbo o ovci Selmi, ki jo osrečuje dnevna rutina, medtem ko je Zvezdana Mlakar kasneje v predstavi Mestnega gledališča Ptuj v vlogi Štefke Valentin na prepričljiv način povedala, kako je, če te dnevna rutina duši. Predstava je bila nagrada za vse bralce in je na koncu doživela glasen aplavz. Zbrane je v imenu vseh županov Spodnje Savinjske doline pozdravil župan Občine Žalec Janko Kos. Vsako leto izbere nove besede, s katerimi izrazi navdušenje občin nad branjem in uspešnostjo projekta. Presenečenje večera pa je bila zagotovo prisotnost pisateljice Dese Muck, ki je na prireditev prišla skoraj neopazno v družbi partnerja Igorja Blažine. Na povabilo direktorice je prišla na oder in si na koncu prislužila bučen aplavz. S pesmijo Pabla Nerude Počasi umira je direktorica Jolanda Železnik zaključila prireditev.

Projekt branja Savinjčani beremo vsako leto dokazuje, da nas bere vse več oz. da je trend branja in druženja z namenom pogovarjanja o prebranem, še kako prisoten tudi v Spodnji Savinjski dolini.

Pri izvedbi zaključne prireditve so nam pomagali: LIKO, d. d., Liboje, RS-biro, d. o. o., Žalec, Odelo, d. o. o., Prebold, Uniforest, d. o. o., Petrovče, Novem Car Interior design, d. o. o., Žalec in Mladinska knjiga, Veleprodajni center Celje.

Irena Štusej

Oglejte si tudi