Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

UTRIP DOMOZNANSTVA: PLANINSKO DRUŠTVO ŽALEC

Člane planinskih društev povezuje želja po zdravem gibanju v gorskem svetu, ki telesno in duševno krepi udeležence. Planinska društva podpirajo prostovoljstvo in tovarištvo ter vrednote, opredeljene v Častnem kodeksu slovenskih planincev, zlasti ohranjanje in varovanje narave. Za vse to skrbijo tudi člani Planinskega društva Žalec, ki so se v ponedeljek, 6. novembra 2017, predstavili na Utripu domoznanstva v Medobčinski splošni knjižnici Žalec.

Delo društva so predstavili predsednik društva Vlado Rojnik, član in planinski vodnik Dušan Šip, predsednik planinske sekcije Ponikva Dani Jelen in članica društva Breda Šip, ki skrbi za kulturo v društvu. Pogovor sta vodili Karmen Kreže in Tanja Pilih. Planinsko društvo Žalec je letos praznovalo že 50. obletnico svojega delovanja, ustanovljeno je bilo 9. junija 1967. Skrbijo za vodništvo in izletništvo, imajo tudi skupino seniorjev, saj se zavedajo pomena medgeneracijskega dialoga. Tudi usposabljanje in vzgoja mladih je bila in ostaja ena izmed prvenstvenih nalog društva. Mlade izobražujejo na področju osebnostnega razvoja, pri oblikovanju tovariškega in strpnega odnosa do drugih obiskovalcev gora, skrbjo za varstvo narave in okolja. Organizirajo vsakoletne planinske tabore in imajo program »Cici planinec«, priljubljena so tudi tekmovanja v planinski orientaciji. V društvu so dejavni tudi markacisti, posebej usposobljeni strokovni člani, ki skrbijo za označevanje in vzdrževanje planinskih poti. Društvo ima svoj dom na Bukovici, ideja zanj je bila podana že leta 1970, uresničila pa se je malo pozneje, v letu 1991. Zelo dejavna je Planinska sekcija Ponikva. Zelo dejavni so na področju kulture, izdajajo publikacijo Rukzak in organizirajo različne kulturne prireditve.

Pogovor je popestril dekliški sestav s Ponikve, nastopile so Anita Voh, Maja Prislan, Maja Lednik, Monika Vasle, Mateja Biškop, Valerija Podlesnik, Petra Sitar, Urška Doler, Teja Kos in umetniška vodja Karmen Zidar Kos. Zapela in zaigrala nam je tudi Ana Logar.

Vsem članom Planinskega društva Žalec želimo varen korak in čim več osvojenih vrhov.


Besedilo: Tanja Pilih
Fotografije: Veni Ferant

Oglejte si tudi