Logo MojaObčina.si

Preddvor

Deli
Šport
Avtor: Td Bašelj Turistično Društvo Bašelj,

Rusko Kegljanje

V okviru medgeneracijskega srečanja vas vabimo, da se ljudje vseh starosti udeležite ruskega kegljanja v Brunarici Bašelj.
igra, ki jo poznajo po vsem svetu, se je sicer razvila v več inačic z različnimi pravili, vendar je vsem skupno število kegljev, postavljenih v kegeljni križ. To je namišljena ploskev v obliki kvadrata, ki stoji na kotu. 
Kegljišče, ki je pred vami, se imenuje Rusko kegljišče, ki je lahko različnih velikosti, vi pa si lahko izdelate igro, ki jo boste igrali tudi v mrzlih zimskih večerih na toplem. 
Podstavek naredite iz iverne ali lesene plošče na katero pritrdite roko, ki jo sestavite iz lesenih letev 20 x 20 mm. Na podstavek jo dodatno utrdite z dvema kovinskima kotnikoma in privijačite. Na vrhu privijte kovinski kavelj in nanj privežite mehko vrvico, na drugi konec pa majhno kroglico. Kroglica je lahko lesena ali plastična, pomembno je, da je dovolj težka. Na podstavek narišite mrežo in devet krogov, kjer bodo stali keglji. Za keglje lahko uporabite lesene figure kmetov za šah, lahko pa iz okrogle palice narežete devet valjev in jih uporabite za keglje.
Metanje kroglice pri tej igri je nekoliko drugačno kot pri običajnem kegljanju. Kroglica zadeva od zadaj, zato so figure razporejene v obratnem vrstnem redu. Pri metu se podrejo različni keglji, zato so nekatere kombinacije različno poimenovane, njihova imena so pripisana na načrtu. Luknja se imenuje tisti met, pri katerem krogla ne podre nobenega keglja, pač pa steče med posameznimi vrstami kegljev, devetka pa je največji uspeh, ki pa ni ravno pogost.
TOPLO VABLJENI

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!