Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Aktualna problematika glede državne ceste v Tupaličah: Kdo bo naslednja žrtev?

Krajani Tupalič so se na podlagi zbranih podpisov na župana Občine Preddvor obrnili z vprašanji glede varnosti na državni cesti, ki vodi skozi naselje. Povod za dopis, ki so ga naslovili »Kdo bo naslednja žrtev?« je bila nedavna tragična nesreča, v kateri je pri prečkanju ceste v Tupaličah preminula njihova sokrajanka. Kako je mogoče, da od Hotemaž do konca vasi Tupaliče ni nobenega prehoda za pešce, zakaj so označevalne table za naselje Tupaliče postavljene tako nesmiselno, kje so pločniki za krajane in kdaj bo postavljeno krožišče pred mostom za Preddvor, sprašujejo krajani Tupalič  ter župana pozivajo, da se nemudoma ukrepa in postavi pravilne označitve in omejitve hitrosti – vsaj začasne, dokler se dokončno ne uredi promet na tej cesti.

Župan Občine Preddvor Miran Zadnikar pojasnjuje: »Prvo in drugo vprašanje, torej glede prehodov za pešce in označevalnih tabel, smo že posredovali na državo, pričakujemo odgovore.  Smo pa že leta 2006 zahtevali, da se v sklopu varnih poti v šolo v Tupaličah naredi prehod za pešce. Takrat so to pobudo odklonili. Obiskal nas je inšpektor, ki je ta sklep utemeljil, da zanj ni zakonske podlage, sam prehod pa zaradi nepravilno postavljenih avtobusnih postajališč ne bi bil varen. Občina je zato takrat spremenila traso šolskih avtobusov, tako da le-ti vozijo »Pod češnje«. Že takrat so nam dali vedeti, da je pridobitev dovoljenj dolgotrajen postopek. Da bi ga pospešili, je občina namesto države takoj pristopila k izdelavi dokumentacije projektov (v projektih se postajališče za Kranj prestavlja za približno 50m).  Žal je v času dokončanih in revidiranih projektov nastopila kriza. Državna sredstva za take, zanje »manj pomembne« sanacije, so bila ukinjena in jih do lanskega leta ni bilo v državnem proračunu.

Trenutno potekata dva projekta, s katerima se lotevamo prav problematike v povezavi z državno cesto v Tupaličah. Prvi je ureditev krožišča pri Zaplati, katero je že potrjeno s strani države in je tudi v letošnjem državnem proračunu. Zemljišča so odkupljena, v pripravi je razpis za izvajalca. Če ne bo pritožb glede slednjega, bo krožišče zgrajeno še letos. 

Drugi projekt pa obsega relacijo od Penziona Zaplate do konca Tupalič v smeri proti Kokri. Na tem odseku se načrtuje sanacija ceste ter ureditev več ovir za zmanjšanje hitrosti  (otokov, krožišča pri uvozu v Preddvor pa ne načrtujejo), za kar bo poskrbela država. Občina bo na tem območju uredila fekalno in meteorno kanalizacijo, pločnike ter javno razsvetljavo. So pa na tej trasi speljani tudi magistralni vodovodi za Kranj in Šenčur, zato bomo imeli v naslednjem tednu s pristojnimi teh dveh občin pogajanja za sofinanciranje. Ko bo to dorečeno, gre država lahko v razpis. Tako bi se lahko sanacija začela konec leta, končana pa bi bila v naslednjem letu. Občina ima za izvedbo del v letošnjem proračunu predvidenih 250 tisoč evrov, ostalo pa drugo leto – projekt je namreč kompleksen in obsežen,  zato bo izpeljan v dveh letih.

Očitki, da je občina naredila premalo oziroma nič za ureditev prometne varnosti na tej trasi, so neupravičeni. Od leta 2005 smo bili zelo aktivni, najprej s pregovarjanjem z odgovornimi osebami na državni ravni, obiskom cestnega inšpektorja in navsezadnje z prevzemom stroškov in koordinacije pri pripravi obeh projektov. Lani spomladi smo končno dobili zeleno luč za te projekte in takoj šli v odkup zemljišč. Pričakujem, da bodo v naslednjih mesecih objavljeni razpisi za izvajalce in da z deli pričnemo najkasneje jeseni letos. Pozval pa sem že pristojne, da do izvedbe projekta poskušajo urediti dodatno prometno varnost. Ko bomo dobili odgovore s strani države, pa jih bomo posredovali podpisnikom dopisa,« krajanom Tupalič odgovarja župan Miran Zadnikar.

V današnji izdaji Gorenjskega Glasa (23.1.2018) je objavljen članek z naslovom Investicije v državne ceste. V njem so podane informacije o nekaj večjih investicijah, ki jih za letos na Gorenjskem načrtuje država. V prispevku ni omenjenih načrtovanih del rekonstrukcije državne ceste v Tupaličah. Župan Miran Zadnikar je o vzrokih za odsotnost podatkov o delih na območju občine Preddvor povprašal novinarje, k pojasnilu pa je pozval tudi državo.

 

Petra Lombar Premru

Oglejte si tudi