Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Spomladanski pohod do bolnice Košuta

V soboto, 14. 4. 2018, je bil spomladanski pohod do bolnice Košuta.

Udeleženci so se zbrali ob 9. uri na parkirišču nad Vaškarjem v Bašlju in pot do ciljne točke nadaljevali peš. Bolnica leži na nadmorski višini 1034 m in je sprejela prve ranjence 19. aprila 1944. Bolnica Košuta je bila obnovljena leta 1974, znova pa sta jo »aktivno oživela« današnji oskrbnik Milan Tičar in tovariš Marjan Gorza leta 2006. Vse udeležence, bilo jih je kar 80, je nagovoril in pozdravil Franci Ekar, predsednik občinske organizacije borcev za vrednote NOB Preddvor, ki je poudaril, da so tovrstni dogodki pomembni za ohranitev zgodovine naše države. Navzoče je pozdravil tudi oskrbnik Milan Tičar, ki je vse skupaj povabil na ostale pohode in aktivnosti v letošnjem letu. Sledil je še postanek na bližnjem grobišču, kjer so zapeli dve partizanski pesmi in prižgali svečo. Seveda tudi tokrat ni manjkal  takratek in domače dobrote tovarišice Anice Celar Gorza. Spominjali pa smo se tudi, žal, že pokojnega tovariša Marjana Gorza, ki bi bil neskončno vesel, ker je bila udeležba tako množična. Slava mu!

Učenci in učenke OŠ Matije Valjavca Preddvor ter njihovi starši, pod mentorstvom ga. Petre Lombar Premru in ga. Damjane Žumer, se vsakoletno udeležijo pohoda v tem času in tako spoznavajo del naše zgodovine. Z navdušenjem so spraševali in poslušali o bolnici Košuti ter aktivnostih in pomembnih dogodkih.

Udeleženci so v koloni sestopili na cilj. Vsi zbrani so bili enotnega mnenja, da so zgodovinski dogodki ter ohranitev in obujanje le teh, nujno potrebni za ohranitev narodne zavesti, se pravi za našo prihodnost in prihodnost naših mladih, da so med nami bili in so še odločni ljudje, ki se zavedamo svojih korenin in se za svoj narod borimo do zadnjega in tudi to bomo združeni zmogli premagati, to so znali v preteklosti in bomo znali tudi v prihodnje. In to smo udeleženci s svojo prisotnostjo nedvomno dokazali.

Urška Tičar

 

Oglejte si tudi