Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
5°C
NED.
20°C
8°C
Oceni objavo

Bili smo na Štefanji gori in na Blejski koči, naslednjič gemo pa v Tamar

17 pohodnikov Društva upokojencev Preddvor se je 23. januarja podalo na Štefanjo goro. Zbirali smo se, kot vedno, v Preddvoru ob 9. uri. Z osebnimi avtomobili smo se peljali do parkirišča do vasi Grad pri Cerkljah. Potem pa pot pod noge in navkreber proti Štefanji gori. Prav hitro smo se vzpenjali tako, da smo bili nekateri kar malo zadihani. Vreme nam je bilo spet nenaklonjeno. Lep sončen in topel dan. Ko smo prispeli do Mežnarja na Štefanji gori, tam imajo tudi okrepčevalnico, smo nekaj pojedli popili, se ogreli na toplem soncu in se veseli in zadovoljni vrnili v dolino.

Za 6. januarja pa smo bili z našim vodnikom Janezom Planincem dogovorjeni, da se bomo podali na Blejsko kočo nad planino Lipanca. Kmalu smo dobili pohodniki od vodnika Janeza SMS sporočilo, da se nam ta dan obeta slabo vreme, predlagal je, da gremo na pohod 30. januarja. Prijavilo se je 15 pohodnikov. Dobili smo novo sporočilo: odhod iz Preddvora z osebnimi avtomobili ob 8. uri. Obvezne so dereze  in malica iz nahrbtnika. Dogovorjeno. S temi osebnimi avtomobili smo se odpeljali do hotela Špik na Pokljuki. Predvideno je bilo, da se bomo peljali malo višje, vendar je bila cesta zaprta, bila je poledenela. Kaj pa smo hoteli, spet pod  noge. Že na začetku poti smo si morali nadeti dereze. Vreme je bilo prekrasno. Kakšna lepota, ko smo prispeli na planino Zajavornik. Tu je večjo število pastirskih stanov, lep razgled pa je na Viševnik, na mali Draški vrh ter nad večino vrhov nad planino Lipanca. Na planini so pozimi narejene lepe tekaške proge. Tu lahko trenirajo športniki in tudi rekreativci. Pot smo nadaljevali navzgor proti Lipanski planini. Pot je bila kar naporna, snega je bilo veliko, pot je bila shojena, na nekaterih krajih pa tudi ledena. Po dobrih dveh urah smo prispeli do Blejske koče, ki je na 1630 metrih nadmorske višine. Med potjo smo srečali tudi turne smučarje. Koča je bila odprta. Malico smo imeli iz nahrbtnika, v koči pa smo dobili tudi čaj in kavo. Veselo smo se vračali v dolino. Zaradi  toplega sonca smo nazaj grede imeli že južni sneg. Zadovoljni smo se vrnili na Pokljuko, kjer so naš čakali jekleni konjički in nas odpeljali proti domu. Hvala, Janez  za vse kar storiš za nas.

Spomnila pa bi še naše pohodnike, da je naslednji pohod predviden v torek 13. februarja 2018. Podali se bomo v Tamar. Dobimo se, kot običajno, na grajskem dvorišču v Preddvoru ob 8. uri. Pridružite se nam.

Anica Celar Gorza

Oglejte si tudi