Logo MojaObčina.si

Preddvor

Deli
Avtor: Petra Lombar Premru,

Lovca obiskala učence v podružnični osnovni šoli Matije Valjavca Preddvor v Kokri

Podružnično šolo Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor v Kokri sta pred kratkim obiskala lovca: lovski poklicni čuvaj ZGS in član LD Jezersko Toni Povšnar in starešina LD Jezersko ter član LD Preddvor France Ekar.  Učencem sta predstavila delo in vlogo lovca ter vrednote lovstva z vidika varovanja in ohranjanja naravne in kulturne dediščine ter skrb za sožitje s prosto živečo divjadjo nasploh.

V skrbno pripravljeni učilnici podružnične šole sta učencem, ki so z vso pozornostjo spremljali lovske pripovedi in napotke, predstavila tudi brošuro LZS za mlade »Maja in Marko z lovcem na lovu«. Vsi učenci so dobili tudi  knjižico »Sledi divjadi«, ki jih bo poučila, da se prav na osnovi sledi divjadi lahko trdno ugotavlja, katera žival je v snegu obiskala njihovo dvorišče, ali na razmočenih tleh v gozdu, katere živali se tam nahajajo. Seznanili pa so se tudi z novim posterjem LZS na katerem so odlično prikazane  avtohtone ptice.  Učenci so imeli kar precej vprašanj; izkazalo se je tudi, da so ponosni na očete in dedke lovce. Lovstvo je zanje mikavno, kajti v Kokri se vsak dan srečujejo z gozdnim živalstvom. Prav na tak nepodreden način s pomočjo prilagojene lovske literature in informatike se mladež lahko na najbolj izviren in neposreden način oblikuje  v osebnosti s pozitivnim odnosom do narave, živalstva, ozaveščanja, da je prosto živeča divjad  tudi sestavni del njihovega okolja in vsakdanjika. Nenazadnje je bila Kokra, ena najdaljših vasi v Sloveniji, ki se razprostira v dolini pod  Grebenom, Grintovcem in Kočno, v preteklosti razpoznavna tudi zaradi visokogorskega lovstva. Tod so bili v 17. in 18. stoletju najbolj priznani Suhadolnikovi lovci, med njimi Primož Štular in njegov sin Jurij , ki je bil tudi med ustanovitelji »Slovensko planinskega društva« - Suhadolnikovi so  bili tudi izjemni gorski vodniki , ki so vodili na vrhove Grintovcev prve naravovarstvene in geografske gorske raziskovalce. Sedaj je na območju Kokre 8 lovcev, lovne površine pa so v upravljanju države ZGS , t. i. lovišče »Kozorog«.

Ob zaključku srečanja so se šolarji z učiteljicama Romano Naglič in Moniko Marinko zahvalili Lovski zvezi Slovenije in lovcema za predavanje in podarjeno lovsko literaturo.

 

France Ekar

 

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!