Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Lovca obiskala učence v podružnični osnovni šoli Matije Valjavca Preddvor v Kokri

Podružnično šolo Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor v Kokri sta pred kratkim obiskala lovca: lovski poklicni čuvaj ZGS in član LD Jezersko Toni Povšnar in starešina LD Jezersko ter član LD Preddvor France Ekar.  Učencem sta predstavila delo in vlogo lovca ter vrednote lovstva z vidika varovanja in ohranjanja naravne in kulturne dediščine ter skrb za sožitje s prosto živečo divjadjo nasploh.

V skrbno pripravljeni učilnici podružnične šole sta učencem, ki so z vso pozornostjo spremljali lovske pripovedi in napotke, predstavila tudi brošuro LZS za mlade »Maja in Marko z lovcem na lovu«. Vsi učenci so dobili tudi  knjižico »Sledi divjadi«, ki jih bo poučila, da se prav na osnovi sledi divjadi lahko trdno ugotavlja, katera žival je v snegu obiskala njihovo dvorišče, ali na razmočenih tleh v gozdu, katere živali se tam nahajajo. Seznanili pa so se tudi z novim posterjem LZS na katerem so odlično prikazane  avtohtone ptice.  Učenci so imeli kar precej vprašanj; izkazalo se je tudi, da so ponosni na očete in dedke lovce. Lovstvo je zanje mikavno, kajti v Kokri se vsak dan srečujejo z gozdnim živalstvom. Prav na tak nepodreden način s pomočjo prilagojene lovske literature in informatike se mladež lahko na najbolj izviren in neposreden način oblikuje  v osebnosti s pozitivnim odnosom do narave, živalstva, ozaveščanja, da je prosto živeča divjad  tudi sestavni del njihovega okolja in vsakdanjika. Nenazadnje je bila Kokra, ena najdaljših vasi v Sloveniji, ki se razprostira v dolini pod  Grebenom, Grintovcem in Kočno, v preteklosti razpoznavna tudi zaradi visokogorskega lovstva. Tod so bili v 17. in 18. stoletju najbolj priznani Suhadolnikovi lovci, med njimi Primož Štular in njegov sin Jurij , ki je bil tudi med ustanovitelji »Slovensko planinskega društva« - Suhadolnikovi so  bili tudi izjemni gorski vodniki , ki so vodili na vrhove Grintovcev prve naravovarstvene in geografske gorske raziskovalce. Sedaj je na območju Kokre 8 lovcev, lovne površine pa so v upravljanju države ZGS , t. i. lovišče »Kozorog«.

Ob zaključku srečanja so se šolarji z učiteljicama Romano Naglič in Moniko Marinko zahvalili Lovski zvezi Slovenije in lovcema za predavanje in podarjeno lovsko literaturo.

 

France Ekar

 

Oglejte si tudi