Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Poklon Franu Lakmayerju z odkritjem spomenika in poimenovanjem drevoreda

V soboto, 30. junija 2018 so v Preddvoru slovesno odkrili spomenik Franu Lakmayerju, ki je bil pred stoletjem pomemben ustvarjalec preddvorske zgodovine. Kot duhovni svetnik je tu služboval od leta 1908 do 1929, deloval pa vse do leta 1933. Poleg svojega prvotnega poslanstva se je udejstvoval kot dober gospodarstvenik, kulturni in športni voditelj ter srčen čebelar, ki je bil s svojim aktivnim čebelarjenjem in v slovenščini napisanim priročnikom Umni čebelar velik vzornik in učitelj čebelarjev. Preddvorski čebelarji so že pred leti po njem poimenovali svoje društvo in postavili obeležje v bližini vrtca; sedaj so se mu poklonili z odkritjem doprsnega kipa, po njem pa se odslej imenuje tudi lipov drevored ob sprehajalni poti skozi grajski park.
Na Čebelarskem dnevu, ki je potekal v okviru prireditev ob občinskem prazniku, so znamenitega moža najprej predstavili na krajšem predavanju v prostorih Turistično informativnega centra, sledila pa je slovesnost v grajskem parku.  Poleg domačinov so se je udeležili čebelarji iz številnih društev, med drugim s Koroške in člani pobratenega čebelarskega društva Ljutomer, prazničen pridih pa je dodala tudi vrsta praporov. Zbrane sta najprej nagovorila predsednik preddvorskega čebelarskega društva Jožef Kokl in župan Miran Zadnikar, potem pa še predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Gorenjske Anže Perčič in predstavnik čebelarjev iz Avstrije. Ne le o Lakmayerju in o čebelarjenju v Preddvoru in Sloveniji, vsi so govorili tudi o svetovnem dnevu čebel, ki smo ga prvič obeležili 20. maja letos, ter o odmevnosti tega dne, katerega namen je ozaveščanje ljudi o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za naš obstoj.

Doprsni kip Frana Lakmayerja, ki sta ga slavnostno odkrila župan Miran Zadnikar in predsednik domačega čebelarskega društva Jožef Kokl, je ustvarila akademska kiparka Alenka Vidrgar, kateri se je župan ob odkritju tudi zahvalil, izdelali so ga v Livarstvu Kamšek, steber zanj je sponzorsko postavilo podjetje Žurbi Team, za koordinacijo projekta pa sta skrbela Franc Seifert in Franc Bizjak. Kip stoji tik ob sprehajalni poti z lipovim drevoredom, ki je ob tej priložnosti dobil ime Drevored Frana Lakmayerja, o čemer priča tudi nova predstavitvena tabla.

Slovesnost ob odkritju spomenika so s kulturnim programom prijetno popestrili učenke in učenec Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor.

Čebelarski dan v Preddvoru se je zaključil z veselico v šotoru, kjer je za zabavo poskrbel Gorenjski kvintet.
Petra Lombar Premru
Foto: Ernesta Koprivc in Slavko Prezelj

Oglejte si tudi