Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Preddvorski čebelarji na grobu Frana Lakmayerja

Čebelarke in čebelarji preddvorskega čebelarskega društva Frana Lakmayerja so že dolgo gojili željo, da se nekega lepega dne odpravijo na grob njihovega velikega vzornika. Želja se jim je izpolnila minulo soboto.

Na Vrhniki so jih sprejeli vrhniški čebelarji s predsednikom Slavkom Keršmancem na čelu. Dolgoletni predsednik preddvorskih čebelarjev Jožef Kokl se jim je zahvalil za lep sprejem. V svojem nagovoru je poudaril delo Frana Lakmayerja, ki je po 20 letih službovanja iz Preddvora odšel pred 85 leti. »Lakmayer je bil navdušen in napreden čebelar, ki je tudi Preddvorčanom širil obzorja o umnem čebelarstvu,« je med drugim povedal Kokl.

Na pokopališču ob vrhniški cerkvi Spreobrnitev apostola Pavla je v skupnem grobu župnikov pokopan tudi Fran Lakmayer, ki je umrl na božični večer v letu 1946 v starosti 83 let. Težko je reči ali je kdo od Preddvorčanov v vseh teh dolgih letih stopil do njegovega groba. Preddvorski čebelarji so ta dolg zdaj izpolnili in mu v zahvalo za vse kar je dobrega storil za Preddvor na grob položili ikebano rdečih nageljnov in prižgali svečo iz čebeljega voska. »Naj počiva v miru naš vzornik,« je ob tem povzel besedo predsednik Jožef Kokl.

Prizadevna članica upravnega odbora preddvorskih čebelarjev Vida Studen je čebelarje popeljala še na strokovni ogled Tehniškega muzeja v Bistri. Ob letošnji obletnici, ko mineva 100 let, odkar je umrl naš veliki pisatelj Ivan Cankar, ki je bil 13 let mlajši od Frana Lakmayerja, pa so čebelarji stopili še do hiše Na klancu.

Slavko Prezelj

Foto: Slavko Prezelj

Oglejte si tudi