Logo MojaObčina.si

Preddvor

Deli
Avtor: Marjan Bogataj,

Letno poročilo o kakovosti pitne vode za leto 2017

Vodovodna zadruga Preddvor oskrbuje s pitno vodo iz vodovodnega sistema Nova vas prebivalce v naseljih Nova vas, Preddvor, Breg ob Kokri, Spodnji del Tupalič, Hrib, Sp. Bela, Sr. Bela in Zg. Bela.

 

Za zagotavljanje ustrezne pitne vode po Pravilniku o pitni vodi ima Vodovodna zadruga Preddvor  v vodohranu v Novi vasi nameščeno UV napravo za spremljanje stanja kakovosti pitne vode po sistemu HACCP (mesta vzorčenja, načini odvzema vzorcev, pogostost odvzema, vrsta preskusa vzorca – mikrobiološka analiza ali fizikalno- kemijska) in strokovnega sodelavca, ki v skladu s Pogodbo o poslovnem sodelovanju z  Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano-enota Kranj, sodeluje pri spremljanju zdravstvene ustreznosti pitne vode v skladu s Pravilnikom o pitni vodi (Ur.l.RS, št. 19/2004, 35/2004, 26/2006, 92/2006 in 25/2009) na vodovodu, ki je v upravljanju Vodovodne zadruge Preddvor.

Spremljanje zdravstvene ustreznosti pitne vode zajema: vzorčenje pitne vode, terenske meritve, mikrobiološke in kemijske preiskave pitne vode in oceno skladnosti.

 

V letu 2017 smo razglasili dva preventivna ukrepa prekuhavanja pitne vode in sicer 27.4. 2017 ter 29.6. 2017. V obeh primerih za čas 4 dni. Vzrok je bila povečana motnost na viru zaradi obilnih padavin. Naknadni preskusi so pokazali, da so bili vsi preskušani parametri skladni s Pravilnikom o pitni vodi.

 

Porabnike tudi želimo opozoriti, da je potrebno primerno vzdrževati hišni vodovodni sistem. Redno je potrebno čistiti mrežice na pipah, ob daljših odsotnostih pa je potrebno točiti vodo na pipah toliko časa, da se temperatura stabilizira (cca 2 minuti). Največjo potencialno nevarnost predstavljajo rokavi v napeljavi, ki so dolgi in imajo na koncu samo eno pipo, ki jo redko uporabljamo. Takšne "mrtve rokave" je najbolje ukiniti ali pa redno točiti vodo iz njih.

 

Obveščamo vas tudi , da vsako leto na hrbtni strani decembrske položnice objavimo načine obveščanja ob izrednih dogodkih (preventivni ukrepi, okvare in prekinitve dobave...).

 

Vodovodna zadruga Preddvor


Ker dobra pitna voda ni naključje!


Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!