Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Pohod DU Preddvor na Pusti grad nad Radovljico

V torek, 14. 11. 2017,  smo se pohodniki Društva upokojencev zbrali na grajskem dvorišču v Preddvoru. Prvotno smo bili namenjeni po dolini Vrata. Ker pa je cesta po dolini že zaprta, nam je vodnik Janez Planinc predlagal, da se z avtomobili odpeljemo do železniške postaje v Kranju in nato z vlakom do Radovljice. Predlog je bil, da obiščemo Pusti grad,  ki se nahaja na razgledni vzpetini v Lipiški dolini.

Pešpot je dolga pet km, hoje v eno smer pa je približno uro in pol. Od železniške postaje smo jo mahnili mimo pokopališča, nadaljevali pot skozi gozdiček, po Fuxovi brvi smo prečkali reko Savo. Pot nas vseskozi vodila po lepi gozdni poti, tako imenovane Galerije, mimo prečudovitih skal smo se dvigali proti Pustemu gradu.

Ko smo prispeli do razvalin, je posijalo sonce. Odprl se nam je čudovit razgled na zelena brda in pred njih vse do Bleda in Julijskih Alp s Triglavom. Ko smo se vračali, smo imeli prekrasen pogled tudi na zasnežene Karavanke in na Kamniško Savinske Alpe, ki so bleščale v soncu.

Prvi zapisi o gradu so iz prve polovice 13. stoletja. Leta 1509 je bil poškodovan v potresu in pozneje še v požaru. Niso ga več obnavljali, ostali so le nemi pričevalci nekdanje veličine.

Po dobrih treh urah smo se kar utrujeni vrnili skozi vas Lancovo v Radovljico, kjer smo si v Linhartovem hramu privoščili kavico. Počakali smo vlak in se ob 15.00 uri odpeljali do Kranja in nato z avtomobili do Preddvora.

Preživeli smo prelep, čudovit dan. Janez, hvala ti.

Anica Celar Gorza

Oglejte si tudi