Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Slike na ledu jezera Weissensee

V nedeljo, 28. januarja 2018, se je 26 učencev Osnovne šole Matije Valjavca Preddvor s spremljevalkama udeležilo otvoritve razstave mednarodnega projekta Slike na ledu – Bilder am Eis na jezeru Weissensee v Avstriji.

Ko smo se skupaj z učenci z Orehka pripeljali skozi predor Karavanke, smo pozabili na megleno jutro, vožnja mimo Beljaka, skozi Hermagor ter po ovinkasti cesti - ki malo spominja na tisto proti Jezerskemu - do Techendorfa ob poledenelem Belem jezeru je prav hitro minila. Lep sončen dan smo poleg udeležbe na prireditvi ob odprtju in ogledu razstave šestdesetih »slik«, med katerimi je tudi preddvorska, izkoristili za kilometre drsanja. Uživali smo v čudoviti pokrajini in brezskrbnem druženju, tako da je bilo popoldne kar težko odložiti drsalke. Jezero je namreč v zimskih mesecih znano kot največje naravno drsališče v Evropi, s pol in več metra debelo ledeno površino pa nudi odlične pogoje za drsanje in druge aktivnosti, med drugim tu trenirajo številni hitrostni drsalci.
Razstavo
Slike na ledu – Bilder am Eis na tem jezeru že od leta 2003 organizira Land Kärnten Medienzentrum. Naša šola sodeluje vsako leto, skoraj od začetka. V šoli pripravimo osnutek plakata s poljubnim sporočilom in fotografijami, katerega v Avstriji malo obdelajo, prenesejo na zastavo ter ob koncu januarja ali začetku februarja razstavijo na ledu. Turisti si jih lahko ogledujejo, dokler je jezero zamrznjeno. Na ta način šola prispeva svoj delček k prepoznavnosti in promociji Preddvora. Ko bodo razstavo na jezeru pospravili, bo tudi naša najnovejša slika z ledu, kot že več kot ducat prejšnjih, krasila prostore naše šole. Naš letošnji slogan je »Zmeraj krasna si, narava«. Fotografije sta prispevala devetošolec Domen Purkart in njegov oče Robert, za oblikovanje pa je poskrbela učiteljica Milena Tavželj.

Nina Klakočar Zager in Petra Lombar Premru, koordinatorici projekta

Oglejte si tudi