Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI IN OČISTIMO SLOVENIJO 2018

Evropski teden mobilnosti je evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom, ko se Evropski teden mobilnosti zaključi z Dnevom brez avtomobila. 


Program v občini Radovljica

Občina Radovljica se pobudi pridružuje že 15. leto zapored. Letos bomo prireditve v Evropskem tednu mobilnosti povezali še z dvema akcijama okoljskega ozaveščanja: z Ekopraznikom na biodinamičnem učnem vrtu in vseslovenskim projektom Očistimo Slovenijo 2018. Tako bomo povezali prizadevanja za trajnostno mobilnost, zmanjševanje odpadkov, spodbujanje telesne aktivnosti in kakovostne prehrane, kar vse prispeva k ohranjanju zdravja, okolja in narave.

V okviru Evropskega tedna mobilnosti bodo organizirani brezplačni mestni avtobus Radovljica – Lesce od 16. do 22. septembra, Pešbus v osnovnih šolah F. S. Finžgarja Lesce in Staneta Žagarja Lipnica od 17. do 21. septembra ter tradicionalni 15. kolesarski izlet pred dnevom brez avtomobila v četrtek, 20. septembra, ob 16. uri. Start bo tokrat na igrišču za OŠ A. T. Linharta Radovljica, kjer bo na biodinamičnem vrtu ta dan od 15. do 18. ure organiziran tudi Ekopraznik in predstavitve v okviru akcije Očistimo Slovenijo 2018.


Srečanje ob zaključku pete vrtnarske sezone z Ekopraznikom

Na Ekoprazniku bomo na biodinamičnem vrtu najprej predstavili nov čebelnjak, ki ga je Čebelarsko društvo Radovljica s podporo občine postavilo v počastitev prvega svetovnega dneva čebel. Tako bosta osnovni šoli A. T. Linharta in Antona Janše Radovljica z letošnjim šolskim letom svojim učencem poleg vrtnarskega krožka ponudili tudi možnost obiskovanja čebelarskega krožka. Vrt je s to pomembno pridobitvijo še bolj celostno naravnan. Redni obiskovalci vrta, predvsem otroci, bodo pridobili še bolj jasen vpogled v naravo in pomembnost čebel pri pridelavi hrane in ohranjanju biotske pestrosti. Na vrtu se bomo še posebej trudili, da bomo novim stanovalkam namenjali raznoliko pašo s sejanjem in sajenjem medovitih rastlin. Hkrati je to tudi vzpodbuda za še bolj tesno sodelovanje in povezovanje s Čebelarskim centrom Gorenjske v Lescah, kjer imata svoj sedež tudi Semenjalnica, ekološka hranilnica semen, in Čebelarsko društvo Radovljica.

Od 15. do 18. ure bodo na stojnicah na Ekoprazniku svoje pridelke in izdelke ponudili ekološki in biodinamični kmetje, zato smo k sodelovanju povabili Združenje ekoloških kmetov Gorenjske. Tudi letošnje leto občane vljudno vabimo, da z nami delijo stare sorte stročnic za pridelavo semen, ki jih na vrtu pridelujemo v največji možni meri. Aktivno se bo letošnji prireditvi priključila Srednja gostinska šola Radovljica, saj bodo dijaki pripravili pogostitev iz zelenjave, ki je zrasla na biodinamičnem učnem vrtu.


Očistimo Slovenijo 2018

Na Ekoprazniku bodo v okviru projekta Očistimo Slovenijo 2018 na tržnici sodelovale tudi prodajalne, v katerih je možno kupovati z lastno embalažo. Komunala Radovljica pa bo predstavila svoje aktivnosti na področju zmanjševanja količine odpadkov in ustreznega ravnanja z odpadki v gospodinjstvih.

Tereza Kouřilova, lokalna koordinatorka akcije Očistimo Slovenijo, bo pripravila še dva dogodka na Ljudski univerzi Radovljica. V torek, 18. septembra, ob 10. uri, bo pogovor »Kaj bomo z vsemi smetmi?« o vlogi gospodinjstev pri zmanjševanju količine odpadkov, predstavnica Komunale Radovljica pa bo predstavila, kaj se dogaja z ločeno zbrano embalažo v naši občini. V sredo, 20. septembra, ob 10. uri pa bo delavnica »Sešijmo Re.Vrečko«. Vrečke, ki jih boste sešili sami, so namenjene ponovni uporabi pri nakupovanju in shranjevanju sadja in zelenjave.


Pešbus za aktivno pot v šolo

Pešbus je način spremljane poti v šolo, pri katerem se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah po določenih poteh in stalnem urniku. Skupine otrok spremljajo odrasli – najpogosteje so to starši sami, ki se izmenjujejo, lahko pa tudi drugi člani ali drugi prostovoljci. Pot v šolo peš ali s kolesom otrokom zagotavlja minimalno mero dnevne telesne aktivnosti, kar pozitivno vpliva na njihovo zdravje. Otroci na poti v šolo uživajo v družbi svojih sošolcev, postopoma spoznavajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu. Seveda je pešačenje v šolo mogoče samo, če razdalje niso predolge. Vreme pa ob primerni opremi spremljevalcev in učencev ni ovira.

V OŠ F. S. Finžgarja Lesce in Staneta Žagarja Lipnica bodo pešbus poskusno organizirali od 17. do 21. septembra. Lescah načrtujejo pešbus za učence drugih razredov, in sicer na trasi Savska cesta – Finžgarjeva cesta – Vodnikova ulica. Kot prostovoljke bodo sodelovale tudi članice Društva Šola zdravja. V Lipnici bodo pešbus do osnovne šole speljali iz Kamne Gorice za učence od 1. do 9. razreda. Starše bodo učitelji pravočasno povabili k sodelovanju in jih obvestili o postajah, ki bodo tudi označene, »voznih redih« ter drugih pravilih. Občina pa bo za sodelujoče otroke zagotovila simbolične nagrade.


PREGLED DOGAJANJA

Od nedelje, 16., do sobote, 22. septembra: brezplačni mestni avtobus Radovljica – Lesce

Od ponedeljka, 17., do petka, 21. septembra: pešbus v OŠ F. S. Finžgarja Lesce in OŠ Staneta Žagarja Lipnica

Torek, 18. september, ob 10. uri: Kaj bomo z vsemi smetmi? 
Pogovor na Ljudski univerzi Radovljica

Sreda, 19. september, ob 10. uri: Sešijmo Re.Vrečko
Delavnica na Ljudski univerzi Radovljica

Četrtek, 20. september, od 15. do 18. ure

Ekopraznik na biodinamičnem učnem vrtu pri OŠ A. T. Linharta Radovljica

Predstavitev novega šolskega čebelnjaka, ogled vrta in druženje ob degustaciji jedi iz pridelkov vrta
Tržnica izdelkov lokalnih ekoloških in biodinamičnih kmetij ter prodajaln, v katerih je možno kupovati z lastno embalažo
Predstavitev aktivnosti za zmanjševanje količine odpadkov in ustrezno ravnanje z odpadki v gospodinjstvi
15. kolesarski izlet

Zbor kolesarjev bo ob 15.45 uri na igrišču za OŠ A. T. Linharta Radovljica, začetek izleta pa ob 16. uri. Krožna trasa bo speljana po ulicah Radovljice in Lesc, do Hlebc, Zapuž in Nove vasi nazaj na izhodiščno točko.

Če bo deževalo, Ekopraznika in kolesarskega izleta ne bo.

Program bomo dopolnjevali, podrobnosti bodo objavljene na http://www.radovljica.si


Fotografije s prireditev bodo objavljene.

Sodelujejo: Občina Radovljica, Združenje ekoloških kmetov Gorenjske, biodinamični javni učni vrt, Komunala Radovljica, d. o. o., OŠ F. S. Finžgarja Lesce, OŠ Staneta Žagarja Radovljica, Srednja gostinska in turistična šola Radovljica, Fundacija Vincenca Drakslerja, Tereza Kouřilova, lokalna koordinatorka akcije Očistimo Slovenijo, Športna zveza Radovljica, Bled, Bohinj in Gorje

Oglejte si tudi