Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Z Dunaja z zbornikom

Sredi oktobra je bilo na Dunaju zaključno dejanje letošnjega literarnega razpisa avstrijskega društva "Srpska kruna Austrija", ki se je letos odvijal pd nazivom "Laza Kostić". Med udeleženci iz Slovenije je bil tudi Radovljičan Andrej Kokot.
Andrej Kokot se je v zbornik uvrstil s kratko zgodbo "Isplata/Izplačilo" v hudi mednarodni konkurenci. Na razpis se je prijavilo 385 avtorjev s preko 1800 deli, nekateri s poezijo, drugi z aforizmi in tretji s kratko prozo. Tričlanska žirija v sestavi: prof. Oliver JANKOVIĆ – Srbija, predsednik (za poezijo), za zgodbe dr. Vjera RAŠKOVIĆ ZEC -  Avstrija in za aforizme prof. Preko LALIČIĆ - Srbija je v zbornik izbrala 191 avtorjev, med njimi kar nekaj Slovencev. V kategoriji kratkih zgodb, kjer je sodeloval tudi Radovljičan Andrej Kokot, pa je slovenski pisatelj Franjo Frančič celo zmagal.

Udeleženci so si v dveh dneh zleta v oktobrski pomladi svoja dela prebirali v Schönbrunnu in Mestnem parku, za zaključek zleta pa je bila sobotna razglasitev rezultatov razpisa z branjem del prisotnih avtorjev.

Omenimo naj, da je bil Laza Kostić (1841-1910), po katerem ima letošnji zbornik ime, uporni srbski pesnik in dramatik, čeprav doktor prava in nekaj časa celo sodnik, je večino svojega življenja preživel kot pesnik, glasnik srbske romantike, publicist in novinar. Zaradi aktivnega odnosa do življenja (v Avstroogrski) je bil dvakrat zaprt, enkrat zaradi lažne ovadbe. Pet let je preživel v prostovoljnem izgnanstvu. V enem svojih del je napovedal razpad avstro – ogrskega imperija, precej let prej, preden se je to res zgodilo.

Oglejte si tudi