Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

SANDRINI SRČKI BODO DEL PONUDBE ZA TURISTE

V Hotelu Astoria na Bledu je šest uporabnikov Centra za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica konec prejšnjega tedna prejelo potrdila o uspešno zaključenem usposabljanju za pomočnika oziroma pomočnico sobarice ter slaščičarke.

 

CUDV Radovljica in Hotel Astoria Bled, ki je učni center Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled so začeli snovati skupno zgodbo pred dvemi leti.  Uporabniki so zadovoljni, ko lahko pokažejo, kaj zmorejo in znajo, zato so bili vsi  uporabniki CUDV Radovljica, ki so prejeli priznanja, ponosni.

V CUDV Radovljica se trudijo, da bi ljudje, katerih življenja zaznamujejo motnje v duševnem razvoju, in si to želijo, dobili svojo priložnost tudi v običajnem delovnem okolju.  Direktorica CUDV Radovljica Slađana Anderle poudarja:  »Z delom, ki ustreza sposobnostim posameznika, se lahko aktivno vključijo v družbo. Seveda pa smo strokovni sodelavci tisti, ki moramo poiskati priložnosti za njim ustrezno delo in potrditev in smo hkrati tisti, ki lahko nudimo podporo delovnim sredinam, da se to lahko uresniči. Samo na tak način in z vedno večjim vključevanjem bo širša družba namesto predsodkov in  strahu  lahko  razumela in nudila ustrezno podporo njihovim omejitvam ter v drugačnosti videla  tudi bogastvo.

Naši uporabniki so navdušeni, ko lahko pokažejo, kaj znajo in zmorejo. Strokovno  usposobljeni mentorji jih pri tem spodbujajo in jim omogočajo, da skozi delo osebno rastejo, so zadovoljni in se dokazujejo.«

 

V tem času so v slaščičarni hotela nastali Sandrini srčki, ki so postali del hotelske kulinarične in turistične ponudbe. Sabina Rešek, vodja Hotela Astoria Bled ob tem poudarja, da gre pri sodelovanju s CUDV Radovljica in zgodbi Sandrinih srčkov za močno sporočilo o družbeni in lokalni odgovornosti hotela: »Moč turistične destinacije niso samo lepote in turistična infrastruktura, ampak predvsem ljudje. Zato nagovarjam vse hotelirje in deležnike turističnega gospodarstva, da se nam pridružijo.«

 

»Po televiziji sem vedno gledala kuharske oddaje. Najbolj me je navdušil znani mojster Rudolf s svojimi sladicami. Svojo skrito željo, da bi delala slaščice, sem zaupala staršem in mojim mentorjem v našem Centru za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica. Skupaj smo šli v hotel Astoria na Bledu. Slaščičarka je povedala, da bi bila jaz njena pomočnica. Odločila sem se, da sprejmem izziv. Moja mentorica je slaščičarka Judita. Ona mi pomaga z nasveti in napotki. Rada rečem, da je to moja sanjska služba,« Sandra Svetina opisuje svojo zgodbo.

 

Med prvimi, ki so podprli uporabnike CUDV Radovljica na področju gostinstva in kulinarike, je ekipa kuharskega chefa Uroša Štefelina v Vili Podvin. Izbrane jedi že drugo leto strežejo na krožnikih Biseri, ki nastajajo izpod rok uporabnikov CUDV Radovljica, ti jedi pomagajo pripraviti v kuhinji in jih gostom tudi streči.

 

Še en zgodba se začenja v hotelski verigi Hit Alpinea v Kranjski Gori, kjer so na tej podelitvi prevzeli simbolno darilo: Sandrino slaščico na krožniku Biseri.

Oglejte si tudi