Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Aktivnosti šol v Evropskem tednu mobilnosti

Osnovne in srednje šole ter vrtci se z različnimi dejavnostmi vsako leto pridružijo Evropskemu tednu mobilnosti. Z OŠ Staneta Žagarja Lipnica so nas obvestili, da bodo v petek, 21. septembra, organizirali pešpot v šolo iz smeri Krope, Srednje Dobrave in Brezovice. Učence bodo spremljali učitelji. V tednu od 17. do 21. septembra bodo med drugim pripravili tudi tematske športne dneve in ekskurzije, pogovore, izvedli štetje prometa in raziskavo, ali vozniki ustavljajo pešcem na prehodu za pešce, ter natečaj za najboljšo pesem , kratko zgodbo ali likovni izdelek na temo »Združuj in učinkovito potuj«, letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti.

 

Za vse učence iz Kamne Gorice bo ves teden v šolo »vozil« PEŠBUS, ki ga bodo spremljali učitelji in starši. Pešbus je način spremljane poti v šolo, pri katerem se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah po določenih poteh in stalnem urniku v spremstvu odraslih. Pot v šolo peš ali s kolesom otrokom zagotavlja minimalno mero dnevne telesne aktivnosti, kar pozitivno vpliva na njihovo zdravje. Otroci se na poti v šolo družijo s svojimi sošolci, spoznavajo prometne predpise in pravila ter postajajo suvereni udeleženci v prometu. Občina je za sodelujoče otroke zagotovila simbolične nagrade, za spremljevalce pa tudi odsevne jopiče.

 

Pešbus bodo organizirali tudi v OŠ F. S. Finžgarja Lesce, in sicer za učence drugih in tretjih razredov na trasi Savska cesta – Finžgarjeva cesta – Vodnikova ulica. Kot spremljevalke bodo sodelovale članice leške skupine Društva Šola zdravja. Pred dnevom brez avtomobila, v petek, 21. septembra, pa bodo organizirali jutranjo pešpot v leško šolo z več različnih zbirališč in v spremstvu učiteljev.

Tudi v OŠ A. T. Linharta Radovljica se bodo v tem tednu in v nadaljevanju šolskega leta potrudili, da bodo v šolo prihajali aktivno in na načine, s katerimi bodo pripomogli k zmanjševanju motoriziranega prometa in okoljskih obremenitev, ki jih prinaša promet, hkrati pa izboljšali zdravje in dobro počutje otrok. V okviru akcije »Aktivno v šolo« bodo učitelji od 18. do 21. septembra počakali otroke na določenih mestih v Radovljici in Vrbnjah lokaciji ter jih pospremili v šolo. Razredniki bodo v tem mesecu namenili razredno uro mobilnosti in varnosti v prometu. Učence bodo usmerili v aktivno prihajanje v šolo in na dejavnosti ter pridobili njihova mnenja o izpostavljenih točkah na šolskih poteh.

Oglejte si tudi