Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Tekma državnega prvenstva v športnem plezanju, Log-Dragomer

Po dveh tekmah v težavnostnem plezanju je bila tokrat na sporedu balvanska tekma v Logu.

Letos so se pravila balvanskega plezanja zelo spremenila. Največja sprememba je v tem, da vsi plezajo kvalifikacije na flash.

 

S tekmovanjem so pričele mlajše kategorije. Naši tekmovalci Maja Arnež, Klara Škutelj, Gorazd Jurekovič, Nejc Skumavec, Jan Ulčar in Tanej Cerar Božič so se odlično borili z balvani.

 

V kategoriji mlajših deklic je Maja osvojila 7. mesto, Klara pa 20. mesto. Med mlajšimi dečki je Gorazd stopil na stopničke, zasedel je 3. mesto. Nejc je bil 6., Jan 8. in Tanej 9.

 

Po mlajših kategorijah so bili na vrsti starejši dečki in deklice. Naši predstavnici Hana Humerca in Eva Puhar sta se dobro spopadli z dokaj težkimi balvani. Eva je zasedla 5. mesto, Hana pa 6. mesto, kar je bilo dovolj za večerni finale. V finalu je boljše plezanje pokazala Hana, ki je zadela 5. mesto, Eva pa 9. mesto.

(napisal: Luka Štefan)

 

Tokrat je bila nedelja rezervirana za srednje in starejše kategorije. Z balvansko tekmo so pričeli kadeti in kadetinje. Tako kot pri mlajših kategorijah je tudi pri kadetih prišlo do spremembe sistema tekmovanja, kar je pomeni 8 kvalifikacijskih balvanov "na flash" in 4 finalni balvani za 6 najboljših.

 

Radovljičane so zastopali 3 tekmovalci in sicer kadetinji Lara Nikolič in Nina Grošelj ter kadet Luka Potočar. Lara in Nina sta tekmovanje zaključili v kvalifikacijah na 10. in 12. mestu, Luka pa se je z vsemi preplezanimi balvani kot drugi uvrstil v finale. V nekoliko ponesrečeno postavljenem finalu se je zmage zopet veselil Luka Potočar.

 

Popoldan so se na prenovljeni steni na Logu pomerili še člani. Tudi tokrat nas je zastopal Luka, pri članicah pa je za nas plezala Vita Lukan. Slednja se je suvereno kot 3. uvrstila v finale, prav tako pa se je v finale uvrstil tudi Luka, kar je za klasičnega težavnostnega plezalca res odličen dosežek in govori o vedno boljši splošni pripravljenosti in je dober obet pred nadaljevanjem, oziroma začetkom težavnostne sezone. V finalu pa je odlično odplezala Vita in z 2. mestom zaostala le za Janjo Garnbret. Luka je finale zaključil na 6. mestu.

 

Nov tekmovalni pravilnik v balvanskem plezanju je poskrbel za kar nekaj sprememb. Flash sistem se je izkazal za odličnega predvsem v mlajših in srednjih kategorijah, kjer se več pleza, samo tekmovanje pa je bolj sproščeno hkrati pa se s tem načinom približamo sistemu, ki se uporablja na evropskih mladinskih tekmah. Žal pa je iz tekmovalnega vidika malenkost slabši za starejše kategorije, saj praktično nima nobene zveze s sistemom ki se uporablja na tekmah svetovnega pokala, vsekakor pa je prijaznejši do tekmovalcev, kar naj bi pripomoglo k daljši štartni listi v bodoče.

 

Na državnem nivoju sedaj sledi poletni premor, bomo pa tekom celotnega poletja lahko stiskali pesti za naše reprezentante Domna, Vito in Luka, ki težavnostni del sezone 2018 začenjajo že naslednji vikend v švicarskem Villarsu.
(napisal: Domen Švab)

 

Rezultati so dosegljivi tukaj, fotografije pa na naši FB strani.

Oglejte si tudi