Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
0°C
JUTRI
10°C
-2°C
Oceni objavo

Mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, mesec, ko opozarjamo na pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja tega raka.

V vseh zdravstvenih domovih na Koroškem v okviru zdravstveno-vzgojnih centrov delujejo Svitove kontaktne točke za pomoč uporabnikom, prav tako organizirajo različne preventivno-promocijske aktivnosti v lokalnih skupnostih, tudi s pomočjo napihljivega modela debelega črevesa. K udeležbi v Program Svit ciljno populacijo spodbuja tudi Svitov ambasador, g. Jože Pratnekar, ki s svojo osebno izkušnjo mnoge opogumi, da premagajo strah in se odzovejo na vabilo.

Bliža se tudi teden boja proti raku, zato v teh dneh v vseh zdravstvenih domovih na Koroškem potekajo različne preventivno-promocijske aktivnosti, ki jih zdravstveno vzgojni centri ZD izvajajo v sodelovanju s Koroškim društvom za boj proti raku.

- 5.3.2018 od 10.00 do 12.00 ure - Informativna stojnica v Mercator centru Slovenj Gradec. Demonstracija in edukacija samopregledovanja na modelih dojk in mod, zdravstveno vzgojno svetovanje, promocija preventivnih programov (ZD Slovenj Gradec).

- 8.3.2018 od 8.00 do 12.00 ure - Informativna stojnica na hodniku Zdravstvenega doma Slovenj Gradec. Ker je akcija združena s Svetovnim dnevom ledvic se bo ta dan na stojnicah meril tudi krvni tlak, krvni sladkor, v laboratoriju pa se bo izvajalo brezplačno presejalno testiranje seča na proteinurijo s testnimi lističi.  Z dijaki bodo pripravili plakate in opremili oglasno desko na aktualno temo tedna boja proti raku. Hkrati bo potekala demonstracija in edukacija samopregledovanja na modelih dojk in mod ter zdravstveno vzgojno svetovanje .

- 8.3.2018 od 9.00 do 13.00 – Informativna stojnica v Zdravstvenem domu Ravne na Koroškem. Demonstracija in edukacija samopregledovanja na modelih dojk in mod, zdravstveno vzgojno svetovanje. Ker je akcija združena s Svetovnim dnevom ledvic se bo ta dan meril tudi krvni tlak, krvni sladkor, beljakovine v urinu. 

- 8.3.2018 od 08.00 do 12.00 ure - Informativna stojnica na hodniku centra Lopan v Mislinji pri lekarni. Ker je akcija združena s Svetovnim dnevom ledvic se bo ta dan na stojnicah meril tudi krvni tlak, krvni sladkor, v laboratoriju pa se bo izvajalo brezplačno presejalno testiranje  seča na proteinurijo s testnimi lističi.  Hkrati bo potekala demonstracija in edukacija samopregledovanja na modelih dojk in moda, zdravstveno vzgojno svetovanje (ZD Slovenj Gradec).

- 8.3.2018 od 09.00 do 12.00 – V avli Zdravstvenega doma Radlje ob Dravi bodo potekale meritve krvnega tlaka, promocija preventivnih programov DORA, ZORA, SVIT; prikaz sprememb na modelih dojk in mod, ter samopregledovanje in možnost svetovanja s strani zdravnika.

- 14.3.2018 od 9.00 do 14.00 – V avli Zdravstvenega doma Dravograd stojnica z zdravstveno vzgojnimi gradivi in osveščanje o pomembnosti udeležbe v presejalnih programih s pomočjo modelov.

 

Oglejte si tudi