Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

40. Koroški pustni karneval Kotlje 2018

Tradicionalno, že 40. pustovanje v Kotljah je bilo tudi letos v znamenju pustne povorke, ki se je na vozovih ali peš podala vse od Rimskega vrelca do vaškega centra v Kotljah. Tam je potekala kratka predstavitev čudovitih skupinskih in posameznih pustnih mask, ki jih je predstavil naš znani moderator Jurij Berložnik.

 

Staro ljudsko izročilo namreč govori, da pustne šeme odganjajo zimo ter prinašajo dobro letino in srečo. Ravno zato je potrebno to izročilo ohranjati in pod mogočno Uršljo goro se tega držimo, saj vsa ta leta tradicionalni Koroški pustni karneval organizira Krajevna skupnost Kotlje, zadnja leta tudi v sodelovanju z Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne.

 

Pust je priložnost, da se sprostimo in pozabimo na resnost vsakdana, si izdelamo in nadenemo masko ter počnemo norčije, ki se sicer ne 'spodobijo'. Tudi pustni karneval v Kotljah se je letos odvijal predvsem v znamenju dogodkov, ki so bili aktualni v zadnjem času. Veliko zanimivih, šegavih, norčavih in igrivih pustnih šem je opozarjalo na perečo situacijo po Sloveniji in bližnji okolici, kar nekaj pa celo na v zadnjem času aktualne dogodke v Kotljah. V prešernem razpoloženju so številne pustne skupine tako pokomentirale aktualne dogodke, priklicale pravljična bitja in od srca nasmejale številne gledalce ob poti.

 

Kot vsako leto je tudi letos pust spekel krape, prekril nekatere čemerne obraze z veselim maskami, poskrbel za glasbo in ples. Izvedeli smo, da se lahko v kratkem pričakuje preporod Kotelj, saj je izpod Gore prišel veliko množico ljudi pozdravit sam Povodni mož, ki je povedal veliko zanimivega in kot vedno nosil na začetku povorke pustno zastavo KS Kotlje.

 

Pustni povorki v Kotljah so se pridružili otroci in vzgojiteljice iz Enote Levi devžej (Kotlje) in enote Ajda (Javornik). Oziroma Krojaček hlaček, gumbi, Miki miške in druge maske.

 

Vsi, ki so stali ob strani in so opazovali povorko in pustne šeme so lahko videli kako se gusarji borijo za slovensko morje. Piranski ribiči v boju za ribice in mejo. Prišli so celo Vikingi, da bi ukrotili zmaja.  Hotuljski žabji raj s paglavci, čisto ta pravi cirkus z živalmi ter pastir z ovcami. Lovci, gasilci, koronarci. Ogromen pajek z manjšimi pajki, kolački in skupina DISNEY (Mickey, Minnie, Daisy, Duck, Pepe in Pluto). Kotlje so dobile novo stranko - Hotuljski/veseli cigani in celo svojo jedrsko obrambo Kotelj. Hotuljci že vedo. So jim povedali kako se zavarovati. Mogoče v Kotljah poleg odličnih burgerjev pričnejo še s kolački. Po novem bo v Kotljah zeleni hotuljski dan, namesto kiseve vode bodo točili kar pivo.  Pa še veliko, veliko zanimivih zgodb se je odvijalo na pusta dan v Kotljah. Kar 25 skupin se je sprehodilo po promenadi. Družbo jim je delalo dvajset živahnih in poskočnih kurentov.

 

Kot pa veleva dolgoletna tradicija, smo videli in slišali tudi muzikante Pihalnega orkestra ravenskih železarjev.

 

Za obiskovalce je torej bil paša za oči sprevod pustnih skupin in posameznih mask. Na povorki je bilo, seveda, veliko posameznih mask, vse od pikapolonic, klovnov, snežakov, gusarjev, vil, kavbojev, Rdečih kapic, princesk, čarovnic, hudičkov, gobic, zdravnikov in številnih drugih zanimivih maškar.

 

Pred kulturnim domom je v otroškem pustnem kotičku potekala zabava za otroke, ki jo je izvajal Čukov svet z animatorji.  Skupaj z otroki so izdelovali živalice iz balonov in izvedli tekmovanje, kdo bo izdelal boljšo figurico. Sledila bo animacija s plesno učiteljico.

Otroci so dobili tudi krof in čaj, najboljše pustne maske pa so prejele bogate nagrade.

 

Že tako pestro karnevalsko in poskočno dogajanje v Kotljah so zvečer v Kulturnem domu Kotlje popestrili še odlični 'muzikantje', saj je tam potekala čisto ta prava, živahna in razigrana mega pustna zabava z Ansamblom Mladika ter zvečer še odličnimi Poskočnimi muzikanti.

 

Hotuljski pustni karneval vsako leto postreže tudi s pustnim časopisom 'Pustni vestnik', zato tudi letos ni bilo nič drugače.

 

 

Oglejte si tudi