Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Božično-novoletni koncert Pihalnega orkestra železarjev Ravne

'25 let se srečujemo na koncertu, ki z zanosom, ponosom in ob prazničnem vzdušju napolni dvorano do zadnjega sedeža in še več. 25 let si  25. december skupaj naredimo čarobnega in ja, ko nas kdo vpraša, kje bomo 25-tega zvečer, rečemo – ja, na  božično novoletnem koncertu naše pleh bande. Hvala, ker ste!

Nikoli ne pozabimo na jutrišnji praznik, ko Slovenci obhajamo Dan samostojnosti in enotnosti. In želeli bi si, da bi ti dve besedi morda vzeli bolj zares…

Kakorkoli, nocoj nas boža glasba in zgodbe, ki so zavite v njej. Pihalni orkester železarjev Ravne je tudi to leto skozi številne vaje pripravil še enega v vrsti nepozabnih koncertov,' so bile uvodne besede moderatorke prazničnega večera na Božično-novoletnem koncertu Pihalnega orkestra železarjev Ravne Špele Šavc.

 

Pihalni orkester železarjev Ravne je orkester, ki se lahko pohvali, da že dolga leta zapovrstjo očara tako množico Ravenčanov, Korošcev kot tudi drugih ljudi, ki prihajajo v športno dvorano pri OŠ Prežihovega Voranca na tradicionalni koncert.

 

Orkester ima zelo bogato preteklost, pohvali pa se lahko tudi s sedanjimi dosežki na področju glasbenih tekmovanj tako na domačih kot na tujih tleh. Pohvali pa se lahko tudi s tradicionalnim večernim koncertom, ki ga na božični dan v športni dvorani OŠ Prežihovega Voranca prireja že vrsto let zapored. Z njim v svet glasbe popelje ogromno množico zvestih poslušalcev ter razveseljuje in očara sleherno leto zapored, tako s svojim igranjem kot s posebnimi gosti, ki jih povabi, da popestrijo božični večer.

 

Z glasbo, pravijo, se da premagati strah. Z glasbo se spomini ohranijo in z glasbo se čas ozaljša! Tudi ta božični večer je bil preprosto še lepši zaradi božično novoletnega koncerta Pihalnega orkestra Železarjev Ravne na čelu z dirigentom Gregorjem Kovačičem.

 

Najprej smo prisluhnili izjemno mogočni, a hkrati nežni skladbi Traveler, ki je delo ameriškega skladatelja Davida Maslanke. Sledilo je še veliko skladb: Mesto neba – Machu Picchu, skrivnost skrivnega sončnega templja je bil podnaslov skladbe, ki je sledila. S tem delom se je japonski skladatelj Satoshi Yagasawa poklonil utrdbi Incan, postavljeni visoko v perujskih Andih.

George Frideric Handel velja za enega največjih skladateljev baročnega obdobja, ki je večino svoje kariere preživel v Londonu. Znan je po svojih operah, oratorijih in orgelskih koncertih.

Lascia Ch´io Pianga (Pusti me jokati) skladba, ki jo je kot prvo zapela gostja božičnega večera, pa je postala priljubljena koncertna skladba. Sopranistka Urška Arlič Gololičič je diplomantka Akademije za glasbo v Ljubljani s specialističnim podiplomskim študijem. Njene so med drugimi nagrade s številnih mednarodnih tekmovanj in študentska Prešernova nagrada. Je med najmlajšimi priznanimi opernimi pevkami pri nas. Njen glas se sliši po svetu in doma. Slišali smo ga tudi na našem Božično novoletnem koncertu. Sledila je arija, ki jo je Händel uporabil v različnih operah, vendar je uspeh doživela šele v operi Rinaldo leta 1711. *Dovolite mi da jokam moja kruta usoda, dovolite mi, da vdihnem svobodo,* je bila naslednja arija, ki so ji sledile druge .

Reformacija z Eddijem. Zakaj tak naslov? Tudi zato, ker je vsaka od skladb koncerta po svoje spremenila glasbeni svet. Posebej  pa zato, ker je reformacija pred natanko 500 leti v svojem času popolnoma razburkala svet. In ena od reform za naš orkester se bo zgodila na tradicionalnem koncertu.

Prav neverjeten in poseben pojav glasbenega sveta so Iron Maidni. Skupina je nastala leta 1975 v Londonu, odtlej pa je tlakovala pot mnogim drugim, ki črpajo njihove  ideje ali Iron Maiden celo imitirajo. Po svetu so prodali že okoli 100 milijonov njihovih albumov. Velikokrat so že bili imenovani za največjo metal skupino vseh časov. Skupina je bila sicer deležna velike medijske pozornosti zaradi mračne glasbene tematike, izstopajočih besedil in njihove strah zbujajoče maskote »Eddie-ja«. Vendar glasba Iron Midenov sporoča veliko pozitivnega. Ob njih so zrastle cele generacije, ki še vedno hodijo na njihove koncerte s svojimi otroki ali celo vnuki.

Prav ponosni smo, da imamo enega od posebnih primerov pozitivnega Iron Maiden fanatizma tudi tukaj na Ravnah. To je Blaž Satler – Miki Maiden.

Veseli smo lahko, da se je temu maidizmu priključil še en naš reformator  - Miha Ferk. Saksofonist, skladatej, ki je z dušo in telesom predan glasbi, izjemno uspešno deluje na Dunaju in je naslednjo skladbo priredil za naš orkester, Miki Maidna in Koroško.

Program je bil raznolik in pester, prepletal je odlične ritme Pihalnega orkestra železarjev Ravne ter čudovit vokal sopranistke Urške Arlič Gololičič ob zvokih bobnov Blaža Satlerja.  Minil  je v dobri družbi, izbranih ritmih in obljubi na ponovno snidenje čez leto dni.

 

Občinstvo in nastopajoče na božično-novoletnem koncertu je pozdravil župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, ki je med drugim vsem zbranim na koncertu zaželel miren in srečen božič, ter lepo praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti. Božični večer je skozi besedo prepletala Špela Šavc.

Oglejte si tudi