Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

Komemorativna slovesnost pri Sv. Neži

Na Koroškem Selovcu je na mestu, kjer je kri talcev pred 72 leti napojila zmrznjeno zemljo, potekala komemoracija v spomin na sedem ustreljenih talcev, ki so jih 12. januarja 1945 iz dravograjskih zaporov prignali gestapovci. Naprtili so jim zaboje z municijo in jih prisilili, da so jih nesli k Sveti Neži na Selovcu. Tam so jih mučili in zverinsko pobili. Zadnje kilometre pred usmrtitvijo pa so morali ujeti partizani prehoditi bosi, po snegu, ledu in mrazu. 

 

Na tem mestu v gozdu nad cerkvijo sv. Neže stoji spomenik, zasnovan iz sedmih grobo obdelanih granitnih kamnov z imeni pobitih talcev: domačina Ivana Menarta - Čiča, Alojza Kavtičnika - Toma, Pavla Stropnika, Ferdinanda Gostenčnika - Brka in njegovega sina Ferdinanda, Andrejčka  Kotnika - Juričevega Drejčka ter neznanega partizana.

 

Tradicionalne prireditve v spomin na žrtvovana življenja za domovino, svobodo, mir in lepši, boljši jutri, ki jo organizira Občinska organizacija ZB za vrednote narodnoosvobodilnega boja Ravne na Koroškem, se je tudi letos udeležilo veliko ljudi, med njimi svojci padlih, člani borčevskih organizacij, veteranov, združenja Sever, pa taborniki, učenci OŠ Juričevega Drejčka in drugi, ki spoštujejo vrednote NOB.

 

Pohodniki se že v jutranjih urah podajo na pot, pot, ki jo je moralo prehoditi tudi sedem talcev. Na pot se je podalo Planinsko društvo Ravne, taborniki Roda Koroških Jeklarjev Ravne ter številni drugi posamezni pohodniki.

 

Udeležence slovesnosti je nagovoril in že v uvodu pozdravil Maksimilijan Večko, predsednik občinske organizacije ZB za vrednote NOB, ki je tokrat tudi povezoval celotni program.

 

Občinska organizacija ZB za vrednote NOV Ravne na Koroškem že več let neguje tradicijo, da v izvedbi komemoracije sodelujejo svojci pokojnih žrtev. Včasih sicer napravijo odmik od te tradicije, letos  je bila slavnostna govornica zgodovinarka in etnologinja dr. Karla Oder.

 

V kulturnem programu so nastopili učenke in učenci OŠ Juričevega Drejčka, ki so nastopili pod mentorstvom Simone Cokan in Urške Vezonik.

Zapel je tudi Mešan pevski zbor Kristl Markovič – Mato.

 

Venec so k spomeniku položili podžupan Občine Ravne na Koroškem  Aljaž Verhovnik, poslanec državnega zbora Danilo Anton Ranc ter  Vinko Krajnc, predsednik ZB Dravograd.

Oglejte si tudi