Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

Koroška za boljše plače!

V torek, 19. decembra je lokalni odbor Levice na Koroškem organiziral svojo prvo okroglo mizo, kjer so kot gostje nastopali poslanci Levice Luka Mesec in Miha Kordiš ter lokalni predstavnik sindikata SKEI Vili Novak. Okroglo mizo je moderiral član lokalnega odbora Levice Milan Mrrđenović, ki je poslancema in sindikalistu postavljal vprašanja iz področja delavskih pravic, sociale, minimalnih plač in sindikalnega organiziranja. Uvod v razpravo je začel Peter Metulj, član lokalnega odbora Levice, ki je na kratko predstavil zgodovino stavk na Koroškem, predvsem v Železarni Ravne. 

Na okroglo mizo so bili vabljeni tudi vsi ostali poslanci Državnega zbora iz Koroške in vseh dvanajst županov koroške regije. Odzvala sta se samo ravenski župan dr. Tomaž Rožen in županja Črne na Koroškem mag. Romana Lesjak.

Na okrogli mizi sta poslanca Levice predstavila pomen zakona o minimalnih plačah ter pojasnila zakaj je v tem trenutku nujno, da se plače delavcev z najnižjimi dohodki dvignejo vsaj na raven 700€ neto. Gospodarska kriza je v zadnjih desetih letih najbolj prizadela predvsem slovensko periferijo, kamor sodi tudi naša Koroška. Veliko mladih in sposobnih delavcev je zaradi tega že zapustilo naše kraje, saj so plače in nagrade v tujini bistveno bolj privlačne in stimulativne. Slovenska podjetja na Koroškem se zadnja leta borijo z novo krizo, to je iskanjem sposobnih in kvalificiranih delavcev v kovinski in drugi industriji. Po besedah sindikalista Vilija Novaka se zaradi tega koroški regiji slabo piše. Primanjkuje namreč novih stanovanj, predvsem pa kvalificiranih delavcev. Poleg tega so gosti okrogle mize opozorili na dejstvo, da so na Koroškem najslabše plačani delavci v bistvu nahajajo v trgovinskih in gradbenih panogah, kjer sindikat ni tako močno ali pa sploh organiziran. Zato so jih pozvali naj se organizirajo v sindikat, ki se bo zavzemal za boljše kolektivne pogodbe in višje plače.

Poslanca Levice sta tudi argumentirano zavrnila trditev, da bi država lažje rešila problem izplačevanja višjih plač z nižanjem davkov za delodajalce. Z znižanjem davkov bi državi hitro zmanjkalo denarja za druge pomembne zadeve, kot je socialna država, pokojnine ter predvsem financiranje javnega zdravstva in šolstva.   

Na koncu sta nekaj besed k razpravi dodala še župana dr. Tomaž Rožen in mag. Romana Lesjak, ki sta izpostavila trud naših gasilcev, ki so na Koroškem v sestavi poklicnih in prostovoljnih enot veliko naredili pri reševanju problema vremenskih katastrof, ki so prejšnji teden hudo prizadele prav našo regijo. Januarja prihodnje leto je bila napovedana stavka gasilcev, zato so vsi prisotni z aplavzom pozdravili pravične zahteve naših pogumnih gasilcev. Razpravo je zaključil sindikalist SKEI Boris Štriker iz Slovenske Industrije Jekla, ki je bil prisoten med publiko in je pozval prisotne politike, da bi morala slovenska vlada in vse stranke pomagati sindikatom uzakoniti božičnico tako kot to imajo urejeno v sosednji Avstriji. Dogodek se je zaključil v sproščenem klepetu in besedi obiskovalcev, ki so izrazili podporo in strinjanje s predlogi Levice. Okrogla miza je bila dobro obiskana. 

Oglejte si tudi