Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
-1°C
PON.
11°C
-2°C
Oceni objavo

Parkljevanje na Ravnah z adventno tržnico

V nedeljo, 3. decembra 2017 je v dopoldanskem času potekalo parkljevanje po starih ulicah Raven. Parkljevanje na Ravnah je potekalo skupaj z adventno tržnico.

 

Da je bil dogodek, ki je zamišljen kot obujanje običajev in tradicij alpskega prostora zanimiv, je dokazovala množica obiskovalcev, ki je skupino parkljev Perchtengruppe Tallach »Rote Teufel« iz Avstrije navdušeno pričakala in pozdravila na Mestni tržnici Ravne.

 

Krampusi (parklji), neke vrste pošasti, podobne kozlom, »kaznujejo« poredne otroke. V okviru običaja so liku krampusa, ki je verjetno poganskega izvora, kasneje v zgodovini dodali lik krščanskega svetnika Miklavža.

 

Tretji veliki čezmejni sprevod s krampusi iz sosednje Avstrije, iz Roža na Avstrijskem Koroškem, je na ulice mesta Ravne privabil veliko množico ljudi, tako domačinov kot tudi tistih iz bolj oddaljen krajev. Sprevod in tekanje krampusov so nekateri opazovali od daleč, drugi so se jim približali, jih tudi pobožali, tudi kakšna solza je bila potočena od strahu, predvsem pa so jih vsi opazovali z velikim zanimanjem.

 

Skupina parkljev je svoj sprevod pričela pred Kulturnim centrom Ravne in ga nadaljevala po mestnem jedru in okolici.

 

Zbrane je nagovoril tudi Lucifer, ki je pripravil pregled vsega kar se je dogajalo med letom in tudi prebral grehe iz parkljeve knjige.

 

V uvodu smo prisluhnili še Renati Picej iz Društva za turizem in življenje Solzice Ravne, ki je skupaj z Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti organiziralo dogodek. 

Oglejte si tudi