Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
2°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Večer pod lipo

Kulturno društvo Svitanje z Raven na Koroškem je ponovno organiziralo tradicionalno prireditev s petjem narodnih pesmi pod lipo v počastitev dneva državnosti Republike Slovenije.

Letos je bilo na vrtu Gostilne Lečnik že trinajsto po vrsti. In ker se zgodi pod mogočno in dehtečo lipo, ga imenujejo kar Večer pod lipo. To je večer, kjer pevke in pevci MePZ župnije Ravne, Kulturnega društva Svitanje, skupaj z obiskovalci prepevajo številne ljudske in narodne pesmi ter tako počastijo dan državnosti. Večer pod lipo je večer petja narodnih pesmi, kjer lahko obnavljamo znane pesmi ter se naučimo kakšno pozabljeno. Ta večer ni nastopajočih, prepevamo vsi.

V uvodu je vse prisotne; pevke in pevce, poslušalce ter ostale obiskovalce pod lipo, pozdravila predsednica Kulturnega društva Svitanje Ana Potočnik, vsem je zaželela dobrodošlico na predvečer dneva državnosti in nagovorila z besedami: »Že 25. let živimo v svoji državi in prav je, da imamo radi svoj slovenski narod – da radi pojemo slovenske, narodne ljudske pesmi. Pred 13. leti smo se v KD Svitanje odločili, da nam je to pomembno in da se bomo po svojih močeh trudili za ohranjanje narodnega izročila. Večer pod lipo na vrtu gostilne Lečnik nam omogoča večer druženja in petja. Srečamo se ljudje, ki radi pojemo ali pa poslušamo slovensko narodno pesem. Mnogo pesmi je že skoraj pozabljenih in verjamemo, da se bo katera od njih ohranila tudi z našo pomočjo.«

Navzoče je pozdravil tudi župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen, vsem občanom in občankam ter vsem ostalim prisotnim je čestital ob prihajajočem prazniku, dnevu državnosti, ter se zahvalil organizatorjem za krasen večer.

Gostje večera so bili Vokalni kvintet Ajda s citrarko Tino Kseneman. Z veseljem so se odzvali povabilu, saj o sebi pravijo, da so ambasadorji dobre volje, da prenašajo slovensko ljudsko izročilo s srčno odpeto pesmijo ter citrami ter tako marsikomu polepšajo dan. Skozi vsa leta delovanja (28 let) ohranjajo ubrano moško kvintetovsko petje s spremljavo citer, ohranjajo pa tudi koroško posebnost: »dritl« - petje na tretko.

Večer pod lipo je bil ponovno obeležen s priložnostno pesmarico, ki so jo izdali pri KD Svitanje.  V njej so zbrali 20 »novih« narodnimi pesmi (še ne prepevanih na preteklih Večerih pod lipo). Prav posebna zahvala za pesmarico gre tudi tokrat pevcema Mešanega pevskega zbora Župnije Ravne Jožetu Potočniku in Cvetki Kramberger, ki sta pesmi zbrala in zapisala ter Tanji Mavrel za oblikovanje. Z zapisovanjem in izdajanjem pesmaric se KD Svitanje trudi ohranjati lepo slovensko pesem tudi za poznejše rodove. Zahvaliti pa se je vsekakor treba tudi našim gostiteljem  - družini Lečnikovih in njihovemu osebju.

Na vrtu pod lipo so pevci in pevke ter številni drugi, ki so se jim pridružili, prepevali stare, nekatere že dokaj pozabljene, narodne pesmi iz pesmarice, ko je zmanjkalo le-teh so dodali še druge. Topel večer je ponudil možnost za prepevanje in druženje pozno v noč.


Ana Potočnik, predsednica Kulturnega društva Svitanje

Oglejte si tudi