Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Zahteva za presojo ustavnosti uredbe o DPN za hitro cesto Šentrupert—Velenje

IZJAVA ZA JAVNOST

Zahteva za presojo ustavnosti uredbe o DPN za hitro cesto Šentrupert—Velenje

 

Dne 6.3.2018, smo iz medijev izvedeli, da so občine Braslovče, Polzela in Šmartno ob Paki vložile zahtevo za presojo ustavnosti uredbe o državnem prostorskem načrtu za hitro cesto Šentrupert—Velenje.

V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os menimo, da je ustavna presoja njihova pravica, ki jo je potrebno spoštovati. Glede na to, da je bil državni prostorski načrt sprejet že januarja lani, pa se pa na tem mestu sprašujemo, zakaj takšna pobuda ravno v predvolilnem času?

Še posebej nas preseneča, da je med pobudniki presoje tudi Občina Šmartno ob Paki, ki je kot del Savinjsko-Šaleške regije tudi vključena med podpisnike Protokola o izgradnji 3. razvojne osi. Ta protokol pa bazira tudi na sprejetem državnem prostorskem načrtu.

Izjave nasprotnikov državnega prostorskega načrta kažejo, da sicer podpirajo gradnjo tretje razvojne osi, vendar po sosedovem zemljišču. Pri tem pa zamolčijo dejstvo, da je bil ta državni prostorski načrt v 60% prilagojen zahtevam lokalnega prebivalstva in da bodo lastniki prizadetih  objektov prejeli odškodnine. V oči bode tudi dejstvo, da je bila predstavnikom ministrstva v Šmartnem ob Paki onemogočena predstavitev osnutka državnega prostorskega načrta.

Zavlačevanje postopkov izgradnje pomeni igranje z gospodarstvom, ki letno prinese 1,1 milijarde dodane vrednosti v integralni proračun. Pomeni zmanjšanje kvalitete življenja za več kot 100.000 ljudi.  Pomeni nadaljnje izpostavljanje prebivalstva krvavim koroškim cestam, saj se dnevno v službo izven regije po teh cestah pelje preko 5.000 ljudi.                                                                                                                                                                                                                                                        

Ne glede na nastalo situacijo pričakujemo, da bosta Ministrstvo za infrastrukturo in DARS postorila vse, da se bo protokol nemoteno izvajal ter da se bo v jeseni 2019 hitra cesta na Koroško pričela graditi. Od sodne veje oblasti pa pričakujemo nepolitično odločitev, ki bo zaščitila javni pred zasebnim interesom.

 

HOČ´MO CESTO!

S spoštovanjem,

Aljaž Verhovnik, l. r.

koordinator

Mladinske iniciative za 3. razvojno os

 

Oglejte si tudi