Logo MojaObčina.si

Šempeter-Vrtojba

Kultura
Avtor: Mateja Poljšak Furlan,

Musica Nucis, koncert v okviru cikla Zvoki mladosti

Peti koncert pete sezone Zvoki mladosti bo v znamenju baročne glasbe. Musica Nucis je glasbena skupina, ki združuje štiri primorske glasbenice. Vir poustvarjalnega navdiha pa čembalistka Eva Dolinšek, violinistka Tina Grego, flavtistka Doris Kodelja in sopranistka Marjetka Luznik črpajo v baročni glasbeni zapuščini. Njihova zgodba se je začela leta 2011, ko je Eva Dolinšek ustanovila skupino še kot študentka Akademije za glasbo Ljubljana na pobudo kontrabasista Davida Šuligoja. Skupina na nek način nosi ime Orehovelj, kjer se glasbenice srečujejo na vajah. Latinska beseda nucis pomeni oreh. Glasbenice se navdušujejo nad oživljanjem baročne glasbe. Posebno pa jih veseli odkrivanje manj znanih skladateljev. Vse to in želja po novih znanjih jih spodbuja, da se redno udeležujejo mojstrskih tečajev. Nastopajo v glasbenih ciklih in abonmajih ter drugih prireditvah v Novi Gorici, Šempetru pri Gorici, Selcah, Šempasu, Ajdovščini, Podnanosu, Vipolžah, Mostu na Soči, Tolminu, Kopru in Ronkah. Na mednarodnem tekmovanju Svirél 2017 so prejele srebrno priznanje.

* * *

Tina Grego je po Glasbeni šoli v Novi Gorici nadaljevala s študijem violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Med magistrskim študijem na Konservatoriju v Vidmu, se je med študijsko izmenjavo v Španiji izpopolnjevala pri profesorici Margheriti Marsegli. Poleg študija se redno udeležuje seminarjev pri priznanih violinistih, muzicirala je v orkestrih pod taktirko Riccarda Mutija in Georgea Pehlivaniana ter prejela več nagrad in priznanj.

Marjetka Luznik je po končanem študiju flavte na srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani uspešno zaključila študij teologije. Vzporedno se je šolala tudi na področju petja, ki mu je predana že od otroških let. Na deželnem konservatoriju v Celovcu je z odliko zaključila  študij pevske pedagogike in koncertnega petja. Leta 2016 je debitirala s svojo prvo operno vlogo, koncertira in sodeluje pa tudi v različnih glasbenih sestavih. Kot zaposlena pevska pedagoginja na Glasbeni šoli Nova Gorica, letos zaključuje drugostopenjski študij koncertne smeri na celovškem Konservatoriju za glasbo.

Doris Kodelja je svojo glasbeno pot začela na Glasbeni šoli v Novi Gorici, po končani gimnaziji pa je študij flavte nadaljevala na Konservatoriju za glasbo v Vidmu, kjer je z najvišjo oceno zaključila tudi podiplomski magistrski študij. Med študijem je sodelovala v različnih komornih zasedbah in simfoničnem orkestru konservatorija. S kolegico sta takrat ustanovili ansambel Adore’, ki se večinoma posveča sodobni glasbi. V zadnjih letih pa se z izpopolnjevanji na kljunasti in baročni prečni flavti spogleduje tudi s staro glasbo. Od leta 2001 poučuje na Glasbeni šoli Nova Gorica.

Eva Dolinšek je svojo glasbeno pot začela z učenjem klavirja na Glasbeni šoli Nova Gorica. Po zaključeni splošni gimnaziji se je vpisala na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je študirala čembalo na oddelku za staro glasbo. Zaradi izjemnih umetniških dosežkov in izkazane odličnosti magistrskega izpita je leta 2015 prejela diplomo summa cum laude. Kot umetniški vodja baročne komorne skupine »Musica Nucis« redno koncertira tudi kot solistka in komorna glasbenica v različnih baročnih komornih zasedbah. Prejemnica številnih laskavih nagrad se izobražuje na seminarjih in poletnih šolah. Lani decembra je zaključila svoj največji projekt z izdajo svoje prve zgoščenke Barok.

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!