Logo MojaObčina.si

Šempeter-Vrtojba

Kultura
Avtor: Mateja Poljšak Furlan,

Opajske žene v begunstvu, gledališka predstava

Organizator: Kulturno umetniško društvo Šempeter

Kulturno umetniško društvo Šempeter vabi na gledališko predstavo Društva žensk Žbirnca Opatje selo – OPAJSKE ŽENE V BEGUNSTVU.

Letošnja gledališka predstava je posvečena begunstvu v času 1. svetovne voljne, katere stoletnico praznujemo v teh letih. Gre za tematiko, ki je še danes aktualna.

Opajske žene v begunstvu je dramska igra, zgodba o  ženskah iz župnije Opatje selo, ki so v letu 1915, odšle v begunstvo. Zgodovinsko ozadje igre: Vaščani Opatjega sela, predvsem žene, otroci in starejši, so 14. junija 1915 dobili ukaz  s strani avstrijske oblasti, da se v roku nekaj ur izselijo . Po več tedenskem potovanju z vlakom so prispeli v Kralupy na Češkem. Po pripovedovanju babic in dedkov so jih prebivalci Kralupyja in okoliških vasi večinoma zelo lepo sprejeli. Begunci so tako v teh krajih preživeli kar nekaj let. Otroci so obiskovali tamkajšnjo šolo, žene so delale v tovarni sladkorja in pri okoliških kmetih. Ko so se vrnili domov, so skupaj s spomini prinesli tudi koščke češke kulture, kulinarike in jezika.


VABLJENI!

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!