Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Projekt LightingSolutions za energetsko varčno razsvetljavo, ki bo pozitivno vplivala na zdravje in kvaliteto bivanja

Z izumom žarnice se je drastično spremenil življenjski slog. Pretežno zunanje aktivnosti v času naravne svetlobe so zamenjale notranje z umetno osvetlitvijo. Posledice, ki jo ta sprememba predstavlja za zdravje posameznika, postopoma razkrivajo različne raziskave.

Ker je z napredkom tehnologije možno poustvariti sijalke s soncu podobnim spektrom sevanja, se pojavlja vprašanje o morebitnih ugodnih učinkih, ki bi jih uporaba takšnih žarnic v domovih, javnih zavodih ali na delovnih mestih omogočala. Seveda pa je to potrebno uskladiti tudi z ekonomskimi in tehnološkimi zahtevami. Tudi o tem je tekla beseda na mednarodni konferenci z naslovom Za energetsko varčno razsvetljavo ter vpliv svetlobe na zdravje in kvaliteto bivanja, ki jo je Občina Šempeter-Vrtojba pripravila v sredo, 27. junija v prostorih Intra Lighting HQ v Šempetru pri Gorici. Dogodek se je odvil v okviru projekta LightingSolutions – Inovativne rešitve za energetsko učinkovito razsvetljavo javnih stavb.

V prvem delu sta bila predstavljena dva projekta pametne razsvetljave v šolah na Hrvaškem. Prvi predstavljen projekt je bila energetska obnova OŠ Mato Lovrak, ki je bila v sodelovanju z elektroprojektanta H5 d.o.o. izvedena v kraju Nova Gradiška, druga predstavitev pa se bo osredotočila na gradnjo ameriške šole v Zagredu, pri kateri je kot glavni projektant nastopal Arhitektonski studio Sangrad in AVP.  V nadaljevanju je bil predstavljen sistem financiranja v okviru ESCO partnerjev, predstavniki agencije GOLEA pa so predstavili projekt učinkovite rabe energije.

Drugi del je bil namenjen predavanju dr. Katje Malovrh Rebec, kjer so lahko udeleženci spoznali vplive svetlobe na zdravje in kvaliteto bivanja. 
Predavateljica iz Oddelka za gradbeno fiziko Zavoda za gradbeništvo Slovenije je namreč diplomirala iz arhitekture in doktorirala interdisciplinarno iz slikovnih in neslikovnih učinkov svetlob različne spektralne sestave. 

 

Po opravljenem strokovnem izpitu na ZAPS in nekaj letih projektiranja je prešla med raziskovalce, zdaj pa sodeluje v različnih mednarodnih in domačih projektih, predava in veliko piše. Na ZAGu pokriva področja svetlobe, okoljske analize (LCA) in informacijskega modeliranja (BIM), je članica različnih domačih in mednarodnih združenj in odborov, med drugim pa je tudi slovenska predstavnica za področje fotobiologije v Mednarodni komisijo za razsvetljavo CIE.

Na tokratnem predavanju je predavateljica pokazala pomen svetlobe na uporabnike prostorov. Merljivi učinki vplivov svetlobe na zdravje in kvaliteto bivanja so postali vse bolj pomembni pri projektiranju sodobnih objektov in objektov prihodnosti. Tako prehajamo v dobo, ko ne razmišljamo več le o zadovoljevanju vizualnih potreb, temveč svetlobo začenjamo vrednotiti veliko bolj realno in kompleksno.

Spomnimo

Standardni projekt z akronimom LightingSolutions je sofinanciran v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Italia-Slovenija 2014–2020. Skupna vrednost projekta znaša 1.251.573,92 EUR. Vodilni partner (Občina Šempeter-Vrtojba) in projektni partnerji (Občina Tolmin, GOLEA – Goriška lokalna energetska agencija, Nova Gorica, Svet slovenskih organizacij – Confederazione Organizzazioni Slovene, Comune di Doberdò del Lago – Občina Doberdob, Comune di Medea – Občina Medea) prejmejo sofinanciranje v višini do največ 1.123.469,27 EUR, od tega 1.063.837,83 EUR (85 %) iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in 59.631,44 EUR iz italijanskega nacionalnega sofinanciranja.

Oglejte si tudi