Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

LightingSolutions – Inovativne rešitve za energetsko učinkovito razsvetljavo javnih stavb

V petek, 1. decembra, je bila med Organom upravljanja Programa sodelovanja Interreg V-A Italia-Slovenija 2014-2020 in vodilnim partnerjem, Občino Šempeter-Vrtojba podpisana pogodba o dotaciji sofinanciranja projekta LightingSolutions – Inovativne rešitve za energetsko učinkovito razsvetljavo javnih stavb.

 

V okviru omenjenega projekta, kjer kot partnerji sodelujejo še Občina Tolmin, Goriška lokalna energetska agencija Nova Gorica, Svet slovenskih organizacij - Confederazione Organizzazioni Slovene, Občina Doberdob in Občina Medea, je predvidena izvedba treh sklopov medsebojno povezanih čezmejnih aktivnosti. Izdelana bo skupna metodologija, popis in študija razsvetljave javnih stavb, ki bo občinam zagotavljala strokovne podlage za dolgoročno sprejemanje ukrepov za varčnejšo in učinkovitejšo razsvetljavo. V drugem sklopu aktivnosti bodo kot primeri dobrih praks v izbranih javnih stavbah (šolah) občin nameščeni sodobni inovativni sistemi visoko energetsko varčne razsvetljave. V tretjem sklopu aktivnosti bo potekalo izobraževanje in ozaveščanje, ki bodo namenjeni usposabljanju za dolgoročno energetsko upravljanje stavb, pa tudi spodbujanju šolarjev, mladostnikov, uporabnikov in občanov nasploh k smotrnejši rabi energije. Skupno metodološko orodje za načrtovanje in spremljanje ukrepov, izvedeni pilotni projekti ter skupni izobraževalni programi bodo omogočali izmenjavo znanja in izkušenj, s tem pa prinašali dodatne pozitivne učinke na področju učinkovite rabe energije na obeh straneh meje.

Projekt v vrednosti 1.251.573,92 EUR se je začel 1. oktobra 2017 in bo trajal 30 mesecev. Za projektne aktivnosti v okviru prednostne osi 2 »Sodelovanje za nizkoogljične strategije« bo Občina Šempeter-Vrtojba s strani ESRR pridobila sofinanciranje v višini 85 % sredstev, kar pomeni 212.500,00 EUR. Sredstva v višini 15 % bo občina zagotovila sama.

Oglejte si tudi