Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Previdnost pri kurjenju prvomajskih kresov naj ne bo odveč

V teh prazničnih dneh bodo v počastitev 1. maja - praznika dela - tudi v naši občini zagoreli številni kresovi.

Da ob tem ne bi prihajalo do nesreč, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo v naravnem okolju ob prvomajskih praznikih kurili kresove opozarja, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke:

  • prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi;
  • če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali (npr. s peskom, kamni, opeko ali kovino);
  • kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe;
  • ob vetrovnem vremenu kresa ni priporočljivo prižigati, ob močnejšem vetru je treba kurjenje kresa prekiniti;
  • pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les, prepovedano pa je uporabljati nevarne, vnetljive, eksplozivne in oksidativne snovi ter kuriti odpadke;
  • po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. s peskom ali zemljo).

Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti skladno z Zakonom o varstvu pred požarom zagotovljeni ustrezni ukrepi, zlasti požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci. Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje.


V izogib nepotrebnim gasilskim intervencijam
Civilna zaščita Občine Šempeter-Vrtojbe prosi, da vsako kurjenje kresov prej najavite na telefonsko številko 112.

Ob tem pa opozarja še na ekološko sporne in okolju neprijazne sestavine, ki jih ljudje pogosto uporabljajo pri kurjenju kresov. Zato poziva vse organizatorje kresov, naj spoštujejo veljavne predpise, in sicer Zakon o varstvu okolja in druge podzakonske akte, ki urejajo to področje, naj preverijo sestavine kresa ter izločijo iz ognja vse neverne plošče, nevarne kemikalije, lake, barve, oljne derivate, gume in plastiko.

Naj bodo prvomajski prazniki prijetni, predvsem pa varni!

Oglejte si tudi