Logo MojaObčina.si

Sevnica

Deli
Turizem
Avtor: Matej Imperl,

VI. Tradicionalna košnja na Lisci


Prireditev »Tradicionalna košnja na Lisci« prikazuje običaj tradicionalne ročne košnje in spravila sena. Prireditev je etnološko-folklornega značaja in se dogaja na travnikih na vrhu 948 metrov visoke Lisce, kjer se pokosijo tako rekoč najvišje ležeči travnik v regiji Posavje.

Letošnja košnja bo potekala šestič (6.) zapored. Tudi letos se bo osrednje dogajanje odvijalo drugo soboto v mesecu juliju, kar bo letos 8. Julija. Košnja na Lisci predstavlja neuraden zaključek košnje prve trave v letu v tem delu Posavskega hribovja. Tradicionalen prikaz ročne košnje in spravila sena v današnjem strojno-motoriziranem času postaja vse bolj neobičajno opravilo na podeželju, ki je za sodobno kmetijstvo že davno zastarelo in postaja bolj kot običajno kmečko delo element folklornega izročila in dediščina podeželja. Košnja na Lisci je predvsem družaben dogodek, tako za kosce in grabljice, kot tudi za obiskovalce oziroma gledalce, za katere je lahko poskus košnje, grabljenja ali ročnega nalaganja sena na voz pravo izkustveno doživetje.

Ob košnji se poleg prikaza običaja košnje kot vzporedno dogajanje odvija tudi tržnica regionalne obrti, pridelave živil in domačih izdelkov.

Etnološko vrednost dogodka se izrazi skozi prikaz običaja, predvsem pa tudi skozi ljudsko pesem, tradicionalna oblačila, regionalno folklorno nošo, folklorne plese in tradicionalno glasbo, zlasti zvokom harmonike. Seveda pa je nenadomestljiv tudi element tradicionalne regionalne kulinarike.

Ob košnji bodo na travniku in v senu potekale tudi animacije in igre za otroke.

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!