Logo MojaObčina.si

Sevnica

Deli
Avtor: Rok Petančič,

Grad Sevnica v letu 2018

Nad Gradu Sevnica kot osrednjem objektu kulturne dediščine in glavni turistični točki v občini Sevnica bomo tudi v Evropskem letu kulturne dediščine nadaljevali s projekti obnove in raznolikimi programi v vseh letnih časih.

S pomočjo sredstev, pridobljenih na razpisu Ministrstva za kulturo, bomo izvedli projekt sanacija kamnitih elementov v atriju Gradu Sevnica ter restavriranje stenskih poslikav v hodniku prvega nadstropja gradu. S pomočjo sredstev ESRR bomo v okviru projekta ReviZen – Zelena doživetja Posavja izdelali upravljavski načrt gradu, dodatno uredili okolico gradu (grajski gozd, park, parkovne in dostopne poti…), umestili vanje nova didaktična igrala, oznake in oblikovali nove programe interpretacij. S pomočjo sredstev razpisa MIZŠ – Evropskega socialnega sklada za Študentske inovativne študentske projekte bomo v sodelovanju s študenti Fakultete za turizem UM pripravili inovativno kolesarsko pot, ki bo vključevala tudi kulturne znamenitosti (tudi Grad Sevnica) s poudarkom na kulinariki, namenjena pa bo tudi vsem ranljivim skupinam (otroki, ženske, migranti…). V okviru prijave na razpis Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja pričakujemo odobritev projekta »Modra frankinja – žametno vino regije Posavje«, v okviru katerega bodo izvedene številne aktivnosti za dvig prepoznavnosti in kakovosti modre frankinje, med njimi v povezavi z gradom tudi ureditev prodajno-promocijskega prostora (t.i. Kleti modre frankinje) v vili pri Gradu Sevnica, nadgradnjo vsebin festivala modre frankinje in številne druge.

V letu 2018 bomo uredili tudi grajski atelje s stalno zbirko likovnih del, v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice načrtujemo pričeti z obnovo Zbirke o šolstvu.

Na gradu se skozi celo leto vrstijo različne prireditve in dogodki, med katerimi so večji in tradicionalni:
Grajska rezatev - 28. 1., Svetovni dan lutk - 24. 3., Sevn'ška kuhinja na trgu - 18. 5., 8. Festival modre frankinje - 7. 6., Koncert Godbe Sevnica ob dnevu državnosti – 22. 6., Dan odprtih vrat gradu s tržnico starin in unikatov – 24. 6., Grajski kino pod zvezdami – od junija do septembra, 4. Grajski festival piva – 8. 9., Rock Lichtenwald – 22. 9., Grajska trgatev – predvidoma konec septembra, Teden otroka – prva polovica oktobra, Čarobni obisk gradu – 13. 12., Radogost večeri – vsako prvo sredo v mesecu.

Grad Sevnica skozi celo leto ponuja raznolike programe, ki bodo obiskovalce tudi v letu 2018 navdihovali s pristnimi doživetji:

 • oglejte si kratke filme, ki vas popeljejo v bogato zgodovino gradu, po Sevnici ali v skrivnostno preteklost Ajdovskega gradca,
 • doživite štiri letne čase v stolpu s freskami, usedite se v stari učilnici v izvirne šolske klopi iz 19. stoletja,
 • sprehodite se po veličastnih grajskih sobanah, hodnikih ter si oglejte številne muzejske zbirke, stalne ter občasne razstave,
 • okusite modro frankinjo Grajska kri iz grajskega vinograda in druga odlična posavska vina,
 • postanite boter grajskih trt modre frankinje,
 • »dahnite usodni da« v poročni dvorani, grajski kapeli ali v grajskem parku,
 • posladkajte in okrepčajte se v kavarni Graščakova hči,
 • vstopite v pravljični svet lutk,
 • pustite se animirati ter spoznajte barona Moscona in njegovo spremstvo s prikazom življenja na gradu v času plemstva,
 • nakupite izviren spominek (Visit Sevnica, First Lady) ali lokalne dobrote (vino, salame…),
 • zapojte v izjemno akustični Lutrovski kleti, nekdanji protestantski molilnici, z znamenito poslikavo,
 • potešite lakoto in žejo na grajski pojedini,
 • si upate pokukati v grajsko ječo?


V letu 2018 bomo pričeli z oddajanjem v najem t.i. grajske vile s stilno opremljenim apartmajem, V ta namen bomo pripravili več različnih možnosti najema (uporabe) grajske vile (za enkratne nočitve, vikend paket, mladoporočence, ipd.).

Rok Petančič
KŠTM Sevnica

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!