Logo MojaObčina.si

Sevnica

Deli
Avtor: Mojca Mj Petrovčič,

Razglasili absolutnega zmagovalca tekmovanja harmonikarjev za nagrado Avsenik 2018

Na Gorenjskem so se v Gostilni pri Jožovcu letos že 12. po vrsti slišale harmonike od blizu in daleč. Potekalo je namreč 12. mednarodno tekmovanje harmonikarjev za veliko Avsenikovo nagrado. Absolutni zmagovalec je postal Jakob Štigl, osnovnošolec iz Sevnice.

Tekmovalo je 105 deklet in fantov s klavirskimi in diatoničnimi harmonikami. Med zahtevnim občinstvom mentorjev, staršev in preostalih spremljevalcev so komisijo sestavljali tudi Slavko Avsenik ml., Matjaž Kokalj in Lorenz Pichler.

Tekmovalci so se predstavili po ustaljenem programu Avsenikovega tekmovanja, in sicer z dvema skladbama, eno obvezno iz razpisa in vnaprej predlagano po izboru strokovnih sodelavcev organizatorja ter eno po lastni izbiri iz Avsenikovega repertoarja.

Tekmovanje, ki šteje v mednarodnem merilu za eno najprestižnejših te vrste, je potekalo v treh starostnih skupinah, Jakob pa se ga je tokrat udeležil tretjič po vrsti. Jakobov mentor Žan Bregar je ob tej priložnosti dejal: »Za Avsenikov kipec sta potrebni trda volja do dela, ki ga opravljaš z veseljem, in duša harmonikarja. In vse to Jakob ima. Jakobovo prvo mesto v kategoriji diatonične harmonike je velika potrditev delu, ki ga opravljam kot glasbenik. Naziv absolutnega prvaka je tako dokaz tudi zame, da pri nas delamo dobro (op. p. Glasbenem društvu Bregar). Na tem mestu izrekam pohvalo še organizatorjem tekmovanja, saj s postavitvijo kriterijev ohranjajo to tekmovanje na najvišji ravni, kar je pravi način, da ohranjamo kakovost v narodno-zabavni glasbi tudi pri mladih.«

Jakob Štigl bo raztegnil svoj meh na svojem prvem samostojnem koncertu z naslovom Naj se sliš'  v soboto, 7. aprila, na Razborju pod Lisco, družbo pa mu bodo delali njegovi glasbeni prijatelji.

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!