Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Razstava klekljanih del

                  Razstava kleklajnih del

     Klekljanje je starodavna obrt, ki se je v Sloveniji najprej pojavila v Idriji in se razširila po vsej Sloveniji. Osnovo klekljanja sestavljata dva osnovna premika niti: sukanje in križanje. Iz kombinacij teh dveh elementov nastajajo  premeti, ki ustvarjajo različne tehnike in po številu neomejene vzorce čipk. 

     Za klekljanje potrebujemo:blazino oz.bulo za klekljanje, ki je natlačena z žagovino in oblečena v platneno prevleko,košarico ali podstavekali stojalo, na kateri leži blazina,kleklje-posebno oblikovanje lesene palčke, na katere je navit sukanec,papir s skico čipke(papirec),bucike, ki jih zatikamo v blazino in okoli katerih zategujemo niti, kvačko,škarje in sukanec.Najpogostejši sukanec je iz bombaža, lana in svile, v različnih barvah in debelinah.Za izdelavo nakita (ogrlic,uhanov, zapestnic,brošk,...)največkrat uporabljamo metalizirane sukance v različnih barvah.

    Klekljane čipke najpogosteje uporabljamo kot okrasne všitke, zaključke za prte, prtičke, zavese. V zadnjem času je čipka dodatek oblekam vrhunske mode, tudi prestižni okrasek čevljem. Predstavlja prestižni estetski dodatek, saj krasi najlepše spodnje perilo, ovratnike, večerne kostume, rokavice, zapestnice in celo čevlje prestižnih znamk.Čipke pa lahko uporabimo tudi za slike in prinašajo domačnost v naš dom.    

     Na Upravni enoti Sevnica sem v aprilu pripravila razstavo svojih klekljanih slik in dve kombinaciji klekljane čipke in slikanja(akril tehnike).Izdelovala sem jih vsa leta učenja klekljarskih tehnik pod vodstvom Tine Železnik.Vključena sem v sevniško skupino Bucike,ki deluje pod okriljem Družinskega instituta Sevnica,kjer še naprej pridobivam svoje znaje.
     Vabim Vas na ogled moje razstave,ki bo za Vas postavljena eno leto.
                                                                                                             Tanja Košar 

Oglejte si tudi