Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Zdravstveni dom Sevnica aktivno zaznamoval prvi svetovni dan oživljanja

Vsak zemljan lahko reši življenje, je bil slogan prvega svetovnega dneva oživljanja, ki so ga praznovali v Zdravstvenem domu Sevnica skupaj s sevniškim območnim združenjem Rdečega križa. Potekale so delavnice temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja, in sicer na več javno dostopnih lokacijah po občini: v Šentjanžu, Krmelju, Tržišču, na Blanci, Studencu, v Loki pri Zidanem Mostu, Sevnici in Boštanju.

 

Udeleženci delavnic so imeli možnost izkusiti, kako pristopiti k poškodovanemu ali nenadno obolelemu, kako oceniti stanje in izvajati temeljne postopke oživljanja ter kako uporabiti avtomatski defibrilator. Mojca Vidmar iz Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Sevnica je pojasnila, da izvajalci delavnic ugotavljajo, da je strah pomagati poškodovanemu ali nenadno obolelemu še vedno zelo prisoten, strah jih je tudi uporababiti avtomatski defibrilator, saj so prepričani, da lahko poslabšajo prvotno stanje. Glede na ugotovitve so si edini, da je treba ljudem še bolj približati temeljne postopke oživljanja in jih opolnomočiti za uporabo defibrilatorja. »S podobnimi akcijami, kot smo jo izvedli, bomo zagotovo spodbudili občane k večji ozaveščenosti in aktivnosti na tem področju,« so prepričani v sevniški hiši zdravja.

 

Pomembno pa je tudi poznavanje lokacij javno dostopnih defibrilatorjev. Na območju sevniške občine je bilo v preteklosti v sodelovanju različnih institucij in na veliko pobud občanov nabavljeno večje število defibrilatorjev, ki so javno dostopni. Z namenom celovitega, sistematičnega in rednega vzdrževanje sta Občina Sevnica in Zdravstveni dom Sevnica pristopila k organiziranju javne mreže defibrilatorjev, zagotovljena so sredstva za redno vzdrževanje, hitra preglednost pa je z zemljevidom urejena na spletni strani Občine Sevnica.

 

Vir: Zdravstveni dom Sevnica in Občina Sevnica

Oglejte si tudi