Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Tretji pohod po poti blaženega Alojzija Grozdeta, od Tržišča do Studenca

Tretji pohod po poti blaženega Alojzija Grozdeta od Tržišča do Studenca je za nami. Po sreči, brez težav in v lepem vremenu. Jutranjo sveto mašo v Tržišču je daroval ekonom novomeške škofije gospod dr. Janez Gril, za tem pa, kot prvi duhovnik v zgodovini pohoda, tudi poromal z nami do Gornjih Impolj.
Pri župnijski cerkvi v Tržišču, v kateri je bil Grozde na ta dan pred 95 leti krščen, smo začeli s čajem, nagovorom in prvim recitalom. Po obveznem skupinskem fotografiranju smo se odpravili proti Zgornjim Vodalah. Tam smo se, kot običajno, ustavili pri Grozdetovih na okrepčilu in prisluhnili drugemu recitalu. Nadaljevali smo čez Jeperjek in Telče in ker smo želeli priti pravočasno na slovesnost na Gornjih Impoljah, smo pohiteli ter letos izpustili postanek na Druščah, smo se pa zato ustavili na Primožu in tam so nam gasilci skuhali odličen golaž. Na Gornjih Impoljah je bilo letos še posebej slovesno, saj je škof msgr. Andrej Glavan po kulturnem programu blagoslovil obnovitvena dela na stari Kovačevi hiši, v kateri je Lojze preživel nekaj mladostnih let ob svoji materi. Obnovljena hiša s stalno razstavo o življenju in pomenu Lojzeta Grozdeta predstavlja spomenik našemu blaženemu mučencu in krajevno stavbno zanimivost.
Pohod smo končali na Studencu z dobrodošlico, ki so nam jo pripravili tamkajšnji vinogradniki, in litanijami, ki jih je pri Grozdetovem oltarju v župnijski cerkvi daroval tamkajšnji župnik, gospod Anton Bobič.

Iskrena hvala vsem: Turističnemu društvu Tržišče, Aktivu kmečkih Žena Tržišče, Stegu Trzišče, PGD Primož, Kulturno-turističnemu društvu Primož, KS Tržišče, Primož in Studenec, Društvu vinogradnikov Studenec, Župnijama Tržišče in Studenec, Škofiji Novo mesto in Občini Sevnica ter družinam Grozde, Celestina in Kozinc, Avtobusnemu prevozniku Mrgole iz Telč ter vsem neimenovanim posameznikom in posameznicam, ki so kakorkoli sodelovali pri organizaciji pohoda, še posebej pa seveda približno 50 pohodnikom. Brez vas ne bi šlo in blaženi Alojzij Grozde naj bo vaš priprošnjik.
Nasvidenje na četrtem pohodu.

Oglejte si tudi