Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
6°C
SOB.
25°C
5°C
Oceni objavo

Demenca, izziv sodobne družbe

V sredo, 15. novembra, je v prostorih Doma upokojencev Sevnica potekalo predavanje z naslovom Demenca – izziv sodobne družbe v izvedbi Alenke Virant iz društva Spominčica, društva, ki je bilo ustanovljeno pred 20 leti na pobudo dr. Aleša Kogoja, spec. psihiatrije.

Predavanja so se udeležili stanovalci doma, svojci, zaposleni in vsi zainteresirani iz širše lokalne skupnosti, namen pa je bil ozavestiti ljudi glede pravočasnega prepoznavanja bolezni ter pomagati in svetovati vsem, ki se srečujejo z osebami z demenco.

Vemo, da je bilo v zadnjih 20 letih na področju demence narejeno veliko. V slovenskih domovih se odpirajo oddelki za osebe z demenco s prilagojenim dnevnim programom in usposobljenim osebjem. Povečuje se število dnevnih varstev za osebe z demenco. Pa vendar to še vedno ni dovolj. Število bolnikov se povečuje in s tem tudi zdravstvene, finančne in socialne težave, zato so vsa dodatna izobraževanja nujna.

S predavanje smo tako želeli pripomoči k boljšemu razumevanju oseb z demenco, k izboljšanju kakovosti življenja bolnikov in njihovih svojcev ter zmanjševanju stigme, ki je družbi še vedno prisotna.

                                                                                                                                                                    Darja Borin

 

Povezave

Mojaobcina

Oglejte si tudi