Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Predstavitev zdravilnih zelišč

Star kitajski pregovor pravi: Raje brez hrane tri dni kot le en dan brez čaja.

V petek, 13. julija,  so se stanovalci in zaposleni Doma upokojencev Sevnica družili ob skodelici čaja s sivko. Obiskal nas je biolog dr. Janko Rode, izkušen strokovnjak na področju zdravilnih rastlin, sodeluje pa tudi v različnih projektih, povezanih z zelišči, vodi delavnice in obuja tradicionalno znanje o uporabi zelišč. Je tudi avtor in prevajalec knjig o zeliščih, morda najbolj znana med njimi je Zeliščni vrt, domača lekarna.

Predstavil je zgodovino, različno uporabo in namen številnih zelišč, začimb in dišavnic. Zeliščem se lahko ljudje posvečajo ljubiteljsko z namenom sprostitve, saj na dušo in telo učinkujejo blagodejno, prav tako pa povezujejo posameznike s podobnimi interesi in tudi že izkušenim prinašajo novo znanje.

Zelišča se uporabljajo v vrtu, kot okras, v kuhinji ter s svojimi zdravilnimi učinki za ohranjanje in izboljšanje zdravja.  V prostorih so dekoracija, nekaj aromatičnega, s čimer skrbijo za boljše počutje.

Že pred mnogimi leti so ljudje s samozdravljenjem uporabljali zelišča za lajšanje zdravstvenih tegob, okrevanje in pri lajšanju kroničnih težav.

Po predavanju je sledil klepet, dr. Rode pa je z veseljem odgovoril na številna vprašanja stanovalcev. Nekaj aromatičnih dišavnic pa je zaokrožilo tudi po prostoru in s tem marsikomu v misli vrnilo nostalgične občutke.

 

                                                                                                                                                                Nuša Černe

Povezave

Mojaobcina

Oglejte si tudi