Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
6°C
Oceni objavo

Kreativna prenova Šarenica

V sredo, 8. novembra, smo v Sevnici odprli prvi javni mozaik oziroma kreativno prenovo prostora pred Okulistiko Meh. Prenovo je na pobudo in s finančno podporo  Boštjana Meha, dr. med., zasnovala umetnica Jerca Šantej. Stopnišče, klančina in stena pred Okulistiko Meh so postali živahni nosilci sporočila. Umetnica se je odločila za izražanje v kombinaciji stenske poslikave in mozaika ter s klopco in zelenim kotičkom ustvarila ambientalno celoto, ki jo je poimenovala Šarenica.

Oko kot glavni motiv kreativne prenove se je ponudilo kar samo in je eden izmed zaščitnih znakov Okulistike Meh ter Optike Lana. Podoba očesa zvedavega obiskovalca spomni, kaj se pravzaprav dogaja v tej stavbi, za preostale mimoidoče pa lahko predstavlja abstrakten preplet živih barv in zanimivih materialov. Z določene točke pri izhodu iz optike se vsi delci mozaika in stenske poslikave poklopijo v celoto in odstre se nam pogled na živo pisano šarenico. Umetnica je projekt snovala kar nekaj časa, oktobra pa ji je bilo vreme naklonjeno in je vizijo lahko udejanjila. Mozaik je izdelala iz keramike ter ga popestrila s koščki zrcala in steklenimi biseri, ta preplet materialov pa vdihne dinamiko in nas povabi, da si umetnino ogledamo od blizu.

Zid ob vhodu v okulistiko, ki sporoča namembnost prostorov, je Jerca Šantej odela v zanjo značilno črno-belo barvno paleto ter z igro različnih velikosti črk tudi na likovni ravni mimo vozečim morda celo namignila, da je čas za pregled vida.  

Dogodek sta spremljala pogostitev in prijetno druženje. Želimo si, da bi projekt postal dober zgled za ureditev javnih površin. Zaposlenim ter njihovim strankam pa vse dobro in uspešno poslovanje še naprej.


Klaudija Cigole

 

Oglejte si tudi