Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
5°C
SOB.
27°C
5°C
Oceni objavo

Turistično društvo Šentjanž dejavno na področju zdravja

Dva januarska torka zvečer smo se novega znanja željni krajani zbrali na delavnicah z naslovom Zdrava prehrana, ki ju je organiziralo Turistično društvo Šentjanž, izvedle pa medicinske sestre Centra zdravja Zdravstvenega doma Sevnica. Ob povabilu je najbrž marsikdo pomislil, da o zdravi prehrani ve že vse. Dekleta so nas prepričala, da ni tako. Na prvi delavnici so nam predstavile prenovljeno prehransko piramido, pogovarjali smo se o tem, kaj naj bi bilo na zdravem krožniku, kako zdravo pripravljati hrano in katera hranila ter v kakšnih količinah so nujna za zdrav vsakdan. Na drugi delavnici pa smo govorili predvsem o tem, na kaj vse moramo biti pozorni pri nakupovanju hrane v trgovini, učili smo se brati deklaracije na živilskih izdelkih in se zgrozili nad količino skritega sladkorja v njih, saj smo za marsikaterega mislili, da je zdrav. Pasti, ki nam ji postavlja potrošništvo in obilno založene police prodajaln so brezmejne. Zagotovo bomo v prihodnje, tudi s pridobljenim znanjem, znali marsikatero past uspešno preskočiti v korist svojega zdravja in zdravja naših najbližjih.

Zadnjo januarsko soboto pa smo v kulturni dvorani po letu dni spet obnovili znanje postopkov oživljanja in uporabe avtomatskega defibrilatorja. Izkušeno osebje Centra zdravja Zdravstvenega doma Sevnica nam je predstavilo pravilne postopke, potem pa je bila na vrsti praktična vaja na modelih.

Zdravje je naše največje bogastvo in naša dolžnost je, da ga varujemo. Veseli smo, da lahko tudi Turistično društvo Šentjanž doda svoj kamenček v mozaik vseživljenjskega učenja s ciljem, da ostanemo čim dlje zdravi.

Petra Majcen

Povezave

www.sentjanz.si

Oglejte si tudi