Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
12°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Svetovna akcija Očistimo svet 2018, 15. septembra 2018

Cilj akcije Očistimo svet 2018 (World Cleanup Day) je združiti pet odstotkov prebivalstva iz 150 držav v največji čistilni akciji, ki bo v vseh državah potekala prav na isti dan. In mi ne dvomimo, da nam bo s skupnimi močmi to tudi uspelo.

 Ideja je ne tako zelo daljnega leta 2008 nastala iz spontane nacionalne pobude v Estoniji. Pod taktirko združenja Let’s Do It! World se je od takrat gibanju pridružilo že 20 milijonov prostovoljcev iz 113 držav. Tretjo septembrsko soboto bo tako po vsem svetu vzniknil pravi zeleni val, ki se bo začel na Novi Zelandiji in potoval okrog sveta (po katerem bo milijone pridnih rok po različnih časovnih pasovih čistilo naš planet) ter sklenil svoj pohod na Havajih. Cilj je združiti svetovno skupnost ter ozaveščati in izvajati resnične spremembe, da bomo lahko skupaj dosegli končni cilj – čist in zdrav planet.

 In zakaj se je tako zelo pomembno ukvarjati s smetmi? Ker vemo, da od 1,3 milijarde ton gospodinjskih odpadkov, ki jih vsako leto pridelamo na svetu, le 258 do 368 milijonov ton zares konča na največjih svetovnih odlagališčih. Kje pa je preostanek? V naših rekah, oceanih, na ulicah, v gozdovih ... In pri tem ne gre le za estetski problem. Umazana pitna voda, širjenje bolezni, onesnaženost zraka, ki sproža rdeče alarme ... Vse to je povezano z našimi odpadki. Res je, odpadki so svetovni problem.

V občini Sevnica  vse od leta 2003 Turistična zveza občine Sevnica koordinira spomladanske čistilne akcije, opozarjamo  na problematiko nelegalnega odlaganja odpadkov v naravo, čistimo in odstranjujemo t. i. divja odlagališča, pobiramo odpadke v širši okolici našega mesta, vasi, vzdolž cest itd. Občina Sevnica je v tem času postala bolj zelena vsaj zaradi ogromne količine zbranih odpadkov, ki smo jih v sklopu vsakoletne čistilne akcije s skupnimi močmi iztrgali iz narave in odpeljali na Zbirni center za odpadke.

Tudi v sklopu letošnje svetovne akcije Očistimo svet, ki bo potekala 15. septembra, pozivamo vse prostovoljce, da organizirano ali posamično izvedejo  akcijo v svojem okolju.

Priporočamo odstranjevanje škodljive alergene rastline ambrozije.  Treba jo je izpuliti in nato zažgati, da se uniči tudi seme. Če boste pobirali razne odpadke, jih odložite v kante za smeti, za zbrane odpadke ne bo  posebnih odvozov.

Na čistilno akcijo pridite primerno obuti in oblečeni. Udeležba na akcijah je na lastno odgovornost. Organizatorji ne prevzemajo odgovornosti za morebitne poškodbe in nesreče pri akciji.

Vir: Turistična zveza občine Sevnica

Oglejte si tudi