Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
6°C
Oceni objavo

MEŠJAKOV VEČER V BOŠTANJU

Repa in korenje sta dve v zadnjem času kar malo zapostavljeni živili v ljudski prehrani, če pa pogledamo v zgodovino, sta bili ti rastlini eno izmed glavnih in za zdravje zelo koristnih celoletnih živil za ljudi in domače živali, cenili pa so ju že stari Rimljani.
Ta dva predstavnika korenovk, pa tudi preostale sorodne vrste, kot so pese, kolerabe, redkve, so bile glavna tema letošnjega že petega Mešjakovega večera v Boštanju, etnološke in kulinarične prireditve, ki jo organizira Turistično društvo Boštanj. K vsakoletni uspešni prireditvi pa vsako leto pomembno pripomorejo tudi Aktiv žena Boštanj, Društvo za biodinamično kmetovanje Ajda Posavje, Osnovna šola Boštanj ter druge organizacije in posamezniki iz krajevne skupnosti in bližnje okolice. Kulturni del prireditve je temeljil na Ljudskih pevcih iz Boštanja s harmonikarjem  in učencih OŠ Boštanj pod vodstvom prizadevnih mentoric, ki so pripravili pevski, harmonikarski, prozni, poetični in likovni prikaz teh pridelkov.

Navzočim v polni dvorani so predstavili biodinamično gnojenje in oživljanje zemlje iz tisočletne prakse, podeljevanje biodinamično pridelanih semen in pripravka iz gnoja iz roga za oživljanje zemlje. Predstavnica podjetja z biosemeni je ponudila celotno paleto najrazličnejših semen in predstavila še manj znane korenovke. Članice aktiva žena so predstavile več kot 30 različnih toplih in hladnih jedi, od bujte repe do aleluje, peciv, torte ter preostalih sladic in aranžmajev iz korenovk. Vse so obiskovalci lahko tudi poskusili. Organizirana sta bila tudi tekmovanje za najdaljši repin olupek in prikaz postopka ribanja in priprave repe za kisanje. Predstavljeni so bili tudi zdravilni učinki za čiščenja telesa s korenovkami. Na tej prireditvi smo tudi letos podelili priznanja najbolje ocenjenim jabolčnikom, sadnim vinom in sadnim sokovom. V ocenjevanje je prispelo 18 vzorcev, od katerih sta bila le dva neustrezna, dva pa delno neustrezna. Strokovna komisija pod vodstvom dr. Tatjane Košmer z Biotehnične fakultete Ljubljana je najbolje ocenila jabolčnik z oceno 17,63, ki ga je pridelal Špec Matej iz Orešja nad Sevnico, najbolje ocenjeni bistri sok z 18,43 je delo Jožeta Ratajca iz Rovišča in najbolje ocenjeni sok hrušk moštnic z oceno 18,6 Branimirja Obolnarja s Svibnega. Priznanja sta podelila Boris Orešek, domači priznani sadjar in vodja sekcije za sadjarstvo pri KGZ Slovenije, ki je med drugim dejal: »Jabolčnik je bil nekdaj zdravo, kmečko pogonsko gorivo, kot je danes nafta.« Pri podelitvi mu je pomagal predsednik Turističnega društva Boštanj Aleš Germovšek. Prireditev je uspešno vodil Ciril Dolinšek - Cili.


Janez Levstik

Oglejte si tudi