Navzočim v polni dvorani so predstavili biodinamično gnojenje in oživljanje zemlje iz tisočletne prakse, podeljevanje biodinamično pridelanih semen in pripravka iz gnoja iz roga za oživljanje zemlje. Predstavnica podjetja z biosemeni je ponudila celotno paleto najrazličnejših semen in predstavila še manj znane korenovke. Članice aktiva žena so predstavile več kot 30 različnih toplih in hladnih jedi, od bujte repe do aleluje, peciv, torte ter preostalih sladic in aranžmajev iz korenovk. Vse so obiskovalci lahko tudi poskusili. Organizirana sta bila tudi tekmovanje za najdaljši repin olupek in prikaz postopka ribanja in priprave repe za kisanje. Predstavljeni so bili tudi zdravilni učinki za čiščenja telesa s korenovkami. Na tej prireditvi smo tudi letos podelili priznanja najbolje ocenjenim jabolčnikom, sadnim vinom in sadnim sokovom. V ocenjevanje je prispelo 18 vzorcev, od katerih sta bila le dva neustrezna, dva pa delno neustrezna. Strokovna komisija pod vodstvom dr. Tatjane Košmer z Biotehnične fakultete Ljubljana je najbolje ocenila jabolčnik z oceno 17,63, ki ga je pridelal Špec Matej iz Orešja nad Sevnico, najbolje ocenjeni bistri sok z 18,43 je delo Jožeta Ratajca iz Rovišča in najbolje ocenjeni sok hrušk moštnic z oceno 18,6 Branimirja Obolnarja s Svibnega. Priznanja sta podelila Boris Orešek, domači priznani sadjar in vodja sekcije za sadjarstvo pri KGZ Slovenije, ki je med drugim dejal: »Jabolčnik je bil nekdaj zdravo, kmečko pogonsko gorivo, kot je danes nafta.« Pri podelitvi mu je pomagal predsednik Turističnega društva Boštanj Aleš Germovšek. Prireditev je uspešno vodil Ciril Dolinšek - Cili.
Janez Levstik