Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
21°C
5°C
Oceni objavo

Blagoslov treh kipov Lurške Matere Božje na Razborju pod Lisco

V hudem zimskem času roma Marijin kip od hiše do hiše in prosi ljudi po toplih hišah za prenočišče. Temu običaju, ki se ohranja v nekaterih krajih po Sloveniji že vrsto let, pravimo Marijo nosijo (Kuret, 1997)
Blagoslovu treh kipov Lurške Matere Božje, se je na povabilo gospoda Janeza Furmana, župnijskega upravitelja na Razborju pod Lisco in župnika v Loki pri Zidanem Mostu, ki ima v soupravljanju tudi tretjo župnijo, Zidani Most, odzval dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof, slovesnosti pa je prisostvoval tudi letošnji edini diakon celjske škofije, bogoslovec Matic Lesjak.

Blagoslova kipov Lurške Matere Božje so se tako na nedeljsko dopoldne na Razborju udeležili župljani vseh treh far pod upraviteljstvom župnika Janeza Furmana, cerkveno slovesnost pa so med drugim obogatili tudi domači pevci mešanega pevskega zbora Janeza Krstnika z Razborja.  

Marijini kipi, ki ponazarjajo Marijino popotovanje v adventu, bodo tako lepa popotnica slovenskih običajev tudi za vse mlajše generacije pod Lisco, ki so se v večini slovenskih krajev že skorajda izgubili: » … a jih je v še posebej v teh časih še kako pomembno oživeti«, je poudaril dr. Štumpf, pred leti tudi kaplan v Sevnici.

Tekst: Mojca Petrovčič
Foto: Jaka Hliš

Oglejte si tudi