Logo MojaObčina.si

Slovenj Gradec

Kultura
KOROŠKI POKRAJINSKI MUZEJ
Avtor: Mojca Kos,

Mednarodni arheološki simpozij Točka v času

Organizator: KOROŠKI POKRAJINSKI MUZEJ

 V prostorih Koroškega pokrajinskega muzeja na Glavnem trgu 24 v Slovenj Gradcu bo potekal mednarodni arheološki simpozij Točka v času. Na njem bo predstavljeno arheološko najdišče Slovenj Gradec – glasbena šola.

Obravnavano območje je bogato s poznosrednjeveškimi in zgodnje novoveškimi  ostalinami. Kletni prostor zidanega objekta iz 16. stoletja kaže na visoko ekonomsko moč lastnika. Atraktivno  opečnato cisterno smo ohranili in situ in si je na ogled v pritličju glasbene šole.  

Na simpoziju bo predstavljeno in ovrednoteno gradivo, ki ga je ekipa KPM, Muzeja Slovenj Gradec odkrila med izkopavanji v letih 2009/2010. K sodelovanju smo povabili strokovnjake, ki bodo interpretirali izbrane najdbe in jih postavili v širši kontekst časa in prostora. Datirali smo jih vse od začetka 13. do 19. stoletja, s poudarkom na 15. in 16. stoletju. Opozorili bomo še na korelacije med mestom in njegovim plemstvom ter predstavili Jude iz 14. stoletja v Slovenj Gradcu.

Organizatorji: Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec, Mestna občina Slovenj Gradec in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Oglejte si tudi