Logo MojaObčina.si

Slovenj Gradec

Kultura
KOROŠKI POKRAJINSKI MUZEJ
Avtor: Mojca Kos,

Odprtje stalne razstave "Paučkove partizanske bolnišnice"

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovej Gradec vs vabi na odprtje stalne razstave "Paučkove partizanske bolnišnice".
Partizanski zdravnik dr. Ivan Kopač – Pauček je z gradbeno ekipo in ob aktivnem sodelovanju domačinov zgornjega Legna od aprila 1944 do konca vojne zgradil na zahodnem Pohorju šest skrivnih partizanskih bolnišnic s sanitetnim ekonomatom in lekarno. V Paučkovih bolnišnicah se je zdravilo okrog 300 ranjencev, poleg partizanov tudi pripadnikov zavezniških armad. Umrlo je 13 ranjencev. V času največjega obsega je za ranjence skrbelo okrog sto pripadnikov osebja, ki jih je tudi oskrbovalo z vsem potrebnim in skrbelo za maskiranje, tako da okupator bolnišnic nikoli ni odkril.

Ohranjena bolnišnica na zgornjem Legnu, imenovana s skrivnim imenom Trška gora,  je že vseskozi depandansa Koroškega pokrajinskega muzeja. Je tudi kulturni spomenik državnega pomena. Leta 2010 je bila zaključena njena popolna obnova. Leta 2009 je bila v Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzeju Slovenj Gradec, odprta tudi stalna razstava o partizanski saniteti na Koroškem, pri bolnišnici sami pa smo postavili le informacijsko tablo. Zaradi prenove muzejskih prostorov smo morali razstavo pospraviti, je pa sedaj vključno z muzejskimi eksponati na ogled na Župankovi domačiji, Št. Janž pri Radljah. Pri bolnišnicah samih pa bomo postavili stalno razstavo na desetih panojih.

Odprtje stalne razstave o Paučkovih partizanskih bolnišnicah bomo združili s tradicionalno proslavo, ki jo organizira Združenje borcev za vrednote NOB Slovenj Gradec, na državni prazik, 25. junija 2017, ob 12. uri pri bolnišnici Trška gora na zgornjem Legnu. 

 

Oglejte si tudi