Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

O varstvu narave: GORSKI STRAŽAR

Planinci in ostali pohodniki se včasih vse premalo zavedamo, kako občutljiv je ta prelepi gorski svet in da mu z neprimernim obnašanjem lahko trajno škodimo. V statutu (PZS) Planinske zveze Slovenije je še posebej poudarjeno VGN ( VAROVANJE GORSKE NARAVE), zato naj bi imelo vsako PD (planinsko društvo) v svojih vrstah poleg vodnikov in markacistov tudi gorske stražarje. V mesecu januarju se je začel teoretični del tečaja za Gorske stražarje v organizaciji odbora za VGN pri MDO (medobčinskem društvenem odboru) PD Koroške. Na teoretičnem usposabljanju je sodelovalo 31 slušateljev s Koroške in 2 iz Podravja. Po dogovoru je bil izveden še praktičen del tečaja v mesecu maju. Tako smo se zbrali v soboto 12.5.2018 na avtobusni postaji Dravograd.
Po nagovoru in pozdravu organizatorja – vodje odbora za VGN pri MDO Koroške g. Janeza Senica, pozdravu načelnika komisije za VGN pri PZS g. Marijana Denša in domačina, poznavalca naravnih vrednot g. Zdenka Kupčič.

Praktični del tečaja je potekal v obliki učnega naravovarstvenega pohoda z ogledi in razlagami naravnih vrednot na relaciji med Dravograjskim jezerom in vrhom Košenjaka. Prvo smo si z lepe, poučno urejene podesti ogledali mokrišče Dravograjsko jezero. Med drugim smo  videli nekaj objedenih debelejših dreves, kar je delo bobrov, ki so se na naše veselje po dolgih desetletjih ponovno vrnili v naše kraje. Svoje so povedali Janez, Marijan in Zdenko, bilo jih je kar veselje poslušati z kakšno vnemo so nam pripovedovali o naravovarstvenem pomenu mokrišč za mnogoštevilno rastlinstvo in živalstvo.

Pot nas je vodila naprej na pobočje Košenjaka do Treh Križev. Tu smo se malo okrepčali saj so nam tečajnice iz območja Dravske doline pripravile odlično pecivo in se jim v imenu vseh tudi zahvaljujem.

Hoja po gozdni poti, kjer je ostalo še precej izruvanih dreves po decembrskem neurju, je bila kar malo pustolovska. Sledil je ogled prelepega suhega gorskega travnika, kjer smo videli še nekaj cvetov zavarovanega Kochovega svišča, nad čim smo bili res navdušeni. Med ogledom prelepega svišča se nam je pridružil tudi lastnik travnika, ki nam pove da travnika nikoli ne gnoji, kosi pa šele takrat, ko semena rastlin dozorijo. Kot nam je povedal, smo zamudili kakšen teden, saj je bil takrat svišč v najlepšem razcvetu.

Nazaj po poti proti Trem Križem, smo pri podrtih drevesih poslušali zanimivo in poučno razlago g. Marijana o gozdnih tleh in drevju.

V Planinskem domu na Košenjaku nas je čakal počitek za malo oddiha.

V prostorih doma je potekala še projekcija slik o naravnih vrednotah Košenjaka, katerih na pohodu nismo uspeli videti, s sporočilom, da je te vrednote res potrebno ohraniti našim potomcem.

Sledila je zaprisega gorskih stražarjev, podelitev izkaznic in značk GS.

Pogledali smo še aktivnosti odbora za VGN v letu 2017 in plan dela za 2018.

Preživeli smo lep, prijeten dan poln novih izkušenj s spoznanjem, da v gorah nismo sami, smo samo gostje (slogan VGN) in se moramo temu primerno obnašati.

 

Naravovarstveni pozdrav

Stanislav Oblak

Oglejte si tudi